Hatszáz oldalas könyv jelent meg Jekelfalussy Piller Györgyről

Sport, 2019.11.12

Születésének 120. évfordulója alkalmából életrajzi könyv készült Jekelfalussy Piller György kétszeres olimpiai bajnok kardvívóról, katonatisztről.

A könyv bemutatóján - a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) székházában - az 1932-es olimpián egyéniben és csapatban aranyérmes vívó életéről készült rövidfilm levetítése után Fábián László, a MOB sportigazgatója arról beszélt, hogy kezdő öttusázóként lelkesen figyelték, ahogy a régi nagyok vívtak és sztoriztak, különösen a hihetetlen történetek ragadták magukkal őket.

"A MOB-ban nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeket az egykori hősöket, anekdotákat sose felejtsük el, megőrizzük és továbbadjuk" - hangsúlyozta Fábián, aki hozzátette, Jekelfalussy Piller György nemcsak kardvívásban volt fenomén, hanem - amint az a könyvből is kiderül - asztaliteniszben és ju-jitsu-ban is eredményes volt.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte, nemrégiben emléktáblát avattak Jekelfalussy Piller György szülőhelyén.

"Nekünk magyaroknak nem kell kitalálni történeteket, hősöket, mert tele van velük a történelmünk, csak fel kell őket kutatnunk" - mondta. Megjegyezte, a katonasportolókat szaktudás, felkészültség, felelősség és hazaszeretet jellemzi, egyúttal csodálatra méltónak nevezte, amit közülük a vívók véghez vittek, ugyanis egyéniben 1908 és 1964 között csak magyar kardvívók nyertek olimpiai aranyat, kivéve 1920-ban, amikor a magyarok nem vehettek részt az ötkarikás játékokon.

"Könnyűlovas szablyából alakult ki a kard, vagyis ősi magyar fegyver, ebből is eredhetnek sikereink" - tette hozzá Simicskó István.

Pézsa Tibor, az 1964-es olimpia kardvívó bajnoka felidézte, 1956-ban az olimpiai felkészülés időszakában a tatai edzőtáborban sok mindent ellesett az ott dolgozó mesterektől, köztük Szűcs Jánostól és Piller Györgytől.

"Szúrópárna voltam, és én vittem a vizet a versenyzőknek" - emlékezett vissza személyes élményeire Pézsa, aki Piller sokoldalúságát azzal illusztrálta, hogy az edzőtáborban seprűnyéllel verte meg a többieket biliárdban.

Az olimpiai bajnok vívó sajnálattal jegyezte meg, hogy a régi mesterek tapasztalatai a történelem viszontagságai miatt nem maradtak meg dokumentumokban, csak szájhagyomány útján, az egykori tanítványok révén élnek tovább. Kiemelte, Piller György aktív pályafutása befejezése után sem szakadt el a vívástól, vívómesterként, a kardozók vezetőjeként szolgálta szeretett sportágát.

"A szégyen vezérelte soraimat, mert a Jekelfalussy Piller György-hagyaték nagy része egy kukából, egy hajléktalan révén került elő, ennek jártam utána és szedtem össze" - mondta Máday Norbert, a magyar szablyavívó iskola alapítója, a könyv szerzője, kiemelve, hogy mivel Piller Horthy katonája volt, ezért 1989-ig beszélni sem lehetett róla. Az 1932-es olimpia bajnoka 1956 után nem tért haza, Amerikában alapított vívóiskolát, ott hunyt el 1960-ban.

Az értékmentő, eredeti dokumentumokkal és fotókkal illusztrált 600 oldalas kiadvány egyelőre csak magánkiadásban érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!