Ifjúsági és U23-as kajak-kenu vb - Olimpiai érmes és világbajnok is tagja a magyar csapatnak

Sport, 2022.08.11

Az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám és a világbajnok Adolf Balázs is tagja az augusztus végén kezdődő szegedi ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon induló magyar csapatnak.

A hazai szövetség csütörtöki hírlevele szerint Makrai Csaba és Foltán László, a két szövetségi kapitány a lehető legerősebb keretet állította össze, amelyet az elnökség elfogadott.

Az Európa-bajnokságon rendkívül eredményesen szereplő ifjúsági korosztályban a kontinensviadalhoz képest a legjelentősebb változás, hogy a K-1 1000 méteren az Európa-bajnok Hidvégi Hunor helyett Panyik Zsombor versenyez majd.

"Zsombor betegsége miatt kihagyni kényszerült az Eb-válogatót, így értelemszerűen Belgrádba sem utazhatott ki velünk" - mondta Makrai Csaba. "Tavaly ő volt a korosztályának legeredményesebb versenyzője, így azt gondolom, mindenképp erősödik jelenlétével a csapat".

Az U23-as korosztályban a kajakosoknál a halifaxi felnőtt vb-n szereplők közül heten - Lucz Anna, Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese, Fojt Sára, Varga Ádám, Balogh Gergely, Kurucz Levente - rajthoz állnak a Maty-éren is. A férfiaknál az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám az 500 és 1000 méteres egyes mellett a négyes hajóban is helyet kapott. A csapatösszeállítás egyetlen nyitott kérdése, hogy a férfi 500 méteres kajakkettesek között az Opavszky Márk, Fodor Bence vagy a Kurucz Levente, Balogh Gergely egység indul, köztük szétlövés dönt majd.

A belgrádi Eb-n az U23-asok között egyedül Rumi Gergő képviselte kenusként Magyarországot, Szegeden viszont ebben a korosztályban is bombaerős a névsor. A nőknél C-2 500 méteren a friss felnőtt vb-bronzérmes Bragato Giada, Nagy Bianka egység címvédőként áll majd rajthoz, előbbi ezer egyesben, utóbbi pedig a szintén olimpiai számban, kétszáz egyesben is indul. Férfi ezer egyesben a felnőtt világbajnok Adolf Balázs szintén nagy esélyes.

Az augusztus utolsó napján rajtoló világbajnokságig a kajakosok Dunavarsányban, a kenusok Szolnokon és Szegeden készülnek.

Magyarország 2014 után ad újra otthont az ifjúsági, U23 gyorsasági világbajnokságnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!