Jégkorong Erste Liga - Először lehet bajnok a Gyergyó, harmadszor az FTC - ELŐZETES

Sport, 2023.03.18

Alig hogy pénteken véget értek a jégkorong Erste Liga elődöntői, hétfőn már kezdődik a Gyergyói HK és az FTC-Telekom négy győzelemig tartó döntősorozata.

Az erdélyi csapat fennállása során először jutott fináléba a határokon átnyúló bajnokságban. Eddig kétszer volt harmadik, 2020-ban és tavaly, de mindkétszer furcsa körülmények között: három éve a koronavírus-járvány kitörése miatt idő előtt ért véget a Csíkszereda elleni párharca, és mivel összesítésben hátrányban volt, ezért a rivális kapta - közösen az Újpest ellen vezető Ferencvárossal - a ligabajnoki címet. Tavaly aztán az FTC elleni elődöntőben olyan példátlan betegséghullám söpört végig az együttesen, hogy az utolsó találkozókra már nem tudott kiállni.

Az FTC 2019-ben és 2020-ban megnyerte az Erste Ligát - utóbbit úgy, hogy osztozott az első helyen a Csíkszeredával az idő előtt véget ért bajnokságban. A zöld-fehérek tavaly finalisták voltak, de a Csíkszereda jobbnak bizonyult, és ezen kívül 2021-ben volt még egy harmadik helye a gárdának, azaz az utolsó négy kiírásban mindig dobogón zárt.

Fodor Szabolcs vezetőedző együttese pénteken megnyerte a Budapest JA elleni elődöntős párharcot - mind a hét találkozón példa nélküli módon idegenbeli siker született -, ez egyben magyar bajnoki döntő is volt, így az ob I aranyérmével hangol az Erste Liga fináléjára. Ez a csata, akárcsak Erdélyben a Gyergyó-Brassó elődöntő is az utolsó, hetedik mérkőzésen dőlt el.

Előtte, a negyeddöntőben a Gyergyó 4-0-s összesítéssel ejtette ki a Dunaújvárost, míg az FTC 4-2-vel ment tovább a DVTK-n.

A két döntős az alapszakaszban négyszer találkozott egymással. Október 26-án 5-1-re nyert a Gyergyó a Tüskecsarnokban, majd november 26-án otthon 4-3-ra. December 6-án Budapesten a GYHK hosszabbítás után 3-2-re győzött, aztán január 13-án Gyergyószentmiklóson diadalmaskodott az FTC 4-2-re.

Az Erste Liga döntőjének első két mérkőzését hétfőn, illetve kedden Gyergyószentmiklóson játsszák, mivel Szilassy Zoltán alakulata az alapszakaszban második volt, az FTC pedig ötödik. A harmadik és negyedik csatának a Tüskecsarnok ad otthont jövő hét pénteken és szombaton.

Amennyiben szükséges, az ötödik és hetedik csata megint Gyergyóban lesz március 27-én és 31-én, a hatodik felvonás Budapesten lenne március 29-én.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!