Jégkorong Erste Liga - Négy csapatnál is a bajnoki cím a cél

Sport, 2023.09.26

Címvédésre készül a Gyergyói HK a jégkorong Erste Ligában, amelynek 2023/24-es idénye pénteken kezdődik több újdonsággal.

Bereczky Szilárd, a GYHK menedzsere a liga keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, nehéz lesz ismét az élen zárni, mert az ellenfelek komolyan erősítenek, már az előző kiírásban az elődöntőben és a döntőben is hetedik mérkőzést kellett játszaniuk.

"Nagy szó volt ez kisvárosunk életében, hogy végre a harmadik és második helyezések után megnyertük első trófeánkat. Akkor valószínűleg az egy négyzetméterre jutó ittas egyének száma Gyergyóban volt a legnagyobb a Földön" - tette hozzá a székely sportvezető.

Szőke Álmos ligaelnök úgy fogalmazott: "folytassuk ott, ahol abbahagytuk! Soha nem látott izgalmakat hozott az előző szezon, különösen az elődöntő és a finálé."

Jelezte: továbbra is cél, hogy minél több néző legyen. A meccseken túl vonzó programokat kínálnak, hogy növekedjen a szurkolói bázis. Ismét lesznek találkozók semleges helyszínen, Ajkán, Szombathelyen, Jászberényben és Zalaegerszegen.

A Gyergyói HK mellett az előző kiírás ezüstérmese, a sorozatban ötödik, összesítésben 30. magyar bajnoki címét begyűjtő, szombaton Szuperkupa-győztes FTC-Telekom, valamint az elődöntős Corona Brasov és az SC Csíkszereda is az Erste Liga megnyerését tűzte ki célul. Az alapszakaszban legjobb, elődöntős Budapest JA "szeretne minél messzebb jutni", azonban három olyan légiósa is távozott, akik együtt 140 pontot termeltek.

Az Újpest az elődöntőben, a FEHA19 és a DEAC a rájátszásba kerülésben bízik. A DVTK Jegesmedvéknél egyelőre nem fogalmaztak meg helyezésbeli célkitűzést, mert az NHL-t is megjárt új edző, Steve Kasper először egységes csapattá szeretné gyúrni a keretet. A Dunaújvárosi Acélbikáknál - amely Azari Zsolt menedzser szerint a legkisebb költségvetésű a mezőnyben - ugyancsak nem jelöltek meg konkrét célt, az viszont biztos, hogy a nézők számát szeretnék feltornászni, és minél többször megnehezíteni a "nagy csapatok dolgát".

Amint Somogyi Attila, a liga menedzsere elmondta: az alapszakasz az eddigieknél hosszabb lesz. A két oda-vissza kör, vagyis 36 forduló után a csapatokat a helyezések alapján két csoportra osztják, ahol még egyszer játszanak a csoportbeli ellenfelekkel hazai pályán és idegenben. Ez további nyolc mérkőzést jelent, ami szintén az alapszakasz része, és az itt elért eredmények beleszámítanak az összesített tabellába.

A két csoportot a nemzetközi szövetség világbajnoki csoportbesorolásánál alkalmazott elv szerint alakítják ki: az egyik ötösbe kerül az 1., a 4., az 5., a 8. és 9. helyezett, míg a másikba a 2., a 3., a 6., a 7. és a 10. Az alapszakasz így 44 fordulóból áll majd.

A rájátszás-kvalifikáció megszűnik, vagyis az utolsó két helyezettnek véget ér az idény az alapszakasz befejeztével. Újdonság az is, hogy a negyeddöntő párosítása nem választás alapján alakul ki, hanem a helyezések szerint: az első a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik a továbbjutásért. A folytatásban is az alapszakaszban elért helyezések számítanak, mindig az állva maradt legmagasabban rangsorolt együttes játszik a legalacsonyabbal.

Az idény pénteken indul négy mérkőzéssel. A címvédő Gyergyói HK-ra erdélyi derbi vár az SC Csíkszereda otthonában. Lesz keleti rangadó is a DVTK Jegesmedvék és a DEAC között, a két IV. kerületi csapat, a Budapest JA és az UTE is összecsap, ahogy az első játéknapon máris találkoznak a megyei riválisok, a FEHA19 és a Dunaújváros.

A Brassó szombaton a Gyergyó otthonában kezd, míg az FTC vasárnap mutatkozik be, első ellenfele a DEAC lesz.

A hétmeccses finálét vívó két együttes, a Gyergyó és a Ferencváros első találkozójára október 27-ig kell várni, FTC-UTE rangadót november 14-én rendeznek majd először. Az alapszakasz március 3-án zárul, a playoff pedig március 8-án indul.

A sajtótájékoztatón szó esett az immár 11 csapatos második vonalról, az Andersen Ligáról is, amelyben sok korábbi válogatott játékos és sok fiatal játszik. Radnai Károly, a névadó ügyvezetője jelezte, hogy "határozott szakadék van" a két liga között, ezt szeretnék idővel csökkenteni, és az Erste Liga hátországa lenni. Kiemelte: az előző idényben például Turbucz Martin személyében tudtak olyan hokist Szegedről "felküldeni, aki - ha nincs másodosztály, valószínűleg - elveszett volna a magyar hoki számára játékosként, ehelyett az FTC húzóembere lett."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!