Jégkorong-vb - IIHF: a finn-lett pályázat maradt versenyben

Sport, 2022.05.24

A Finn és a Lett Jégkorong Szövetség közösen hivatalos kérelmet nyújtott be a jövő évi elitvilágbajnokság megrendezésére, és immár egyedüliként kandidál, miután a magyar-szlovén közös pályázatot visszavonták - jelentette be kedden honlapján a nemzetközi szövetség (IIHF).

Az IIHF pénteken jelöli ki a helyszínt, miután április 26-án úgy döntött: az ukrajnai háború miatt elveszi a rendezési jogot Szentpétervártól. A tamperei-rigai tornát a tervek szerint 2023. május 12. és 28. között tartanák.

Az új tamperei Nokia Aréna - ahol jelenleg is zajlik a vb egyik csoportja - lenne a jövő évi fő helyszín az egyik csoporttal, két negyeddöntővel, a döntővel és a bronzmérkőzéssel. Befogadóképessége 11 695 néző. A társrendező Riga a másik csoportnak és két negyeddöntőnek adna otthont, ott 9550 néző fér el. Mindkét csarnok mellett szurkolói zónákat terveznek. A Tampere és Riga közötti 500 kilométeres utat 70 perces repülőúttal lehet megtenni. Mindkét helyszínen tapasztalt szervezői stáb várja a csapatokat, nézőket és a hivatalos személyeket.

A magyar szövetség már tájékoztatta az IIHF-et, hogy nem kapta meg az állami garanciákat a jövő évi rendezésre, ezért visszavonja a szlovénokkal közös pályázatot. Budapesten a 19 182 férőhelyes MVM Dome, Ljubljanában a 10 500-as Stozice Aréna lett volna a helyszín.

Pénteken nemcsak a 2023-as, hanem a 2026-os vb-ről is döntenek, ott Svájc maradt az egyedüli pályázó, miután Kazahsztán visszalépett. Svájc a 2020-as vb-nek adott volna otthont, de a koronavírus-járvány miatt az esemény elmaradt.

A 2024-es vb-t Prágában és Ostravában, a 2025-öst pedig Stockholmban és a dániai Herningben rendezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!