Junior úszó-vb - Zombori Gábor olimpiai A-szinttel győzött 400 méter gyorson

Sport, 2019.08.20

Zombori Gábor olimpiai A szintet jelentő 3:46.06 perces eredménnyel megnyerte a 400 méter gyorsot a Duna Arénában zajló junior úszó-világbajnokság keddi nyitónapján, amelynek ő volt az egyedüli magyar dobogósa.

A mindössze 16 éves magyar versenyző ideje korosztályos világbajnoki rekord és országos csúcs, és Kis Gergő felnőtt, 3:45.68 perces, tízéves rekordjánál sem sokkal gyengébb.

Zombori az első magyar férfi úszó, aki teljesítette az A szintet férfi 400 gyorson a tokiói játékokra.

Női 400 méter vegyesen Szabó-Feltóthy Eszter a délelőtti előfutamban több mint öt másodpercet javított egyéni legjobbján, ezt a fináléban még öttel megfejelte, és 4:40.48-as idővel, a dobogóról éppen lecsúszva a negyedik lett. Ugyanebben a számban Mihályvári-Farkas Viktória 4:44.25-tel a hatodik lett.

A Szabó Bence, Pap Bálint, Ulrich Botond, Jászó Ádám összeállítású 4x100 méteres gyorsváltó a nyolcadik, a Nagy Réka, Hatházi Dóra, Szőke Zita, Gál Kincső összetételű 4x200 méteres gyorsváltó pedig a hetedik lett.

Az esti programot a megnyitó vezette fel, melyen Julio Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke arról beszélt, hogy a FINA-család mindig boldogan látogat el Budapestre. Mint mondta a magyar főváros 2017-ben emlékezetes felnőtt vizes világbajnokságnak adott otthont, és a magyar szervezők készen állnak arra, hogy ismét kiemelkedő színvonalú eseményt rendezzenek. Maglione egyúttal háláját fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnöknek, Budapest városának, a Magyar Úszó Szövetségnek, valamint az önkénteseknek a junior vb lebonyolításához nyújtott értékes közreműködésükért.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a rekord idő alatt felépült Duna Aréna már három éve a vizes sportágak igazi fellegvárának számít.

"A Duna Aréna építésénél nemcsak az a cél lebegett előttünk, hogy egy tökéletes helyszíne legyen a vizes világbajnokságnak, hanem legalább ilyen fontosnak láttuk, hogy a világbajnokság örökségének legyen egy olyan ékköve, amely központi szerepet tölt be nem csupán a magyar, hanem a világ úszósportjában is" - emelte ki az államtitkár, hozzátéve, hogy talán még az olimpiákra felépült nagyszerű uszodákat sem sikerült olyan kimagasló hatásfokkal kihasználni, mint a "mi ultramodern Duna Arénánkat".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!