Kajak-kenu Eb - Egy arany, egy ezüst és két bronz a mérleg 200 méteren

Sport, 2018.06.10

A magyar versenyzők egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet gyűjtöttek a vasárnapi 200 méteres döntőkben a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A sprinterek közül elsőként a szerb fővárosban már két aranyéremnél tartó kajakos Kozák Danutának lehetett szorítani, aki nagyon erős mezőnyben próbált újabb dobogós helyet szerezni. A rajt a lengyelek olimpiai ezüstérmesének, Marta Walczykiewicznek sikerült a legjobban, s az előnye végig meg is maradt. Az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák nagyot harcolt, s végül másodikként ért a célba dán riválisa előtt, s ennek láthatóan nagyon örült.

"Nagyon gyors volt az egész. A rajtom lehet, hogy nem sikerült olyan jól, mint a 200-as versenyzőknek, de utána jöttem nagyon. Talán ha kicsit nagyobb a szél, Martát is beérem. De nagyon örülök a második helynek" - nyilatkozott Kozák, hozzátéve: boldog, hogy újra versenyezhet az ellenfelekkel, s pár nap szünet után kezdi a felkészülést a második hazai válogatóra.

A férfiak ugyanezen számában Birkás Balázsnak hasonlóan erős ellenfelekkel, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmesekkel kellett felvennie a harcot. A 22 éves szegedi kajakos egy jó rajtból "építkezhetett", de a táv második fele nem sikerült számára igazán jól, így végül - talán már a későbbi páros döntőre tartalékolva - a kilencedik helyen ért be a célba.

Később aztán honvédos társával, Balaska Márkkal címvédőként és világbajnokként vízre szállva javított. A remek rajtot követően sokáig az újabb győzelemért is harcban voltak, de végül a tavalyi vb-n második spanyolok és harmadik szerbek mögött néhány centivel lemaradva harmadikként csaptak be a célba.

"Sajnos nem tudtuk megtartani az Európa-bajnoki címünket, de a négyes válogató elvonta a figyelmünket erről a számról, nem tudtunk rá igazán készülni. Reméljük, a vb-n jobban tudunk majd teljesíteni. Ezután csak kétszázazunk, kőkeményen fogunk készülni" - nyilatkozott Balaska.

A nők K-2-es számában a világbajnoki címvédő Hagymási Réka, Szabó Ágnes duó ezúttal is jól versenyezett, de a dobogóról leszorult, negyedik lett.

A kenusoknál a délelőtt 500 párosban aranyérmes Balla Virág - aki a múlt heti hazai válogatón verhetetlennek bizonyult - az új olimpiai számban, C-1-ben remekül helytállt, orosz és lengyel riválisa mögött a harmadik helyet szerezte meg, így újabb számban állhatott fel a dobogóra.

"Próbáltam menni az élen haladókkal. A rajtom még nem az igazi, és nagyon örülök ennek a bronzéremnek" - mondta a győriek mindig mosolygós, 23 éves sportolója.

Később párjával, Devecseriné Takács Kincsővel párosban ő is javított, ezen a távon is legyőzhetetlenek voltak, szinte mintaszerű pályát produkálva utasították maguk mögé a mezőnyt.

"Ez egy álomfutam volt, nagyon jó érzés volt végigjönni, mintha behúztak volna a célba" - mondta Takács Kincső. Balla elárulta: mivel ő már az ereje végén járt, ez a győzelem nagyrészt Takácsnak volt köszönhető.

A férfiak kenu kettes számában Hajdu Jonatán és Fekete Ádám délelőtt 500-on hajszállal maradt le a dobogóról - Hajdu mérgében el is törte a lapátját a célba érkezés után -, s most mindenképpen előrébb szerettek volna lépni. Tavaly az Eb-n, majd a vb-n is harmadikak lettek 200-on, és most sem jött össze az érem. Sokáig a második helyen haladtak, a hajrájuk azonban nem sikerült jól, és a hajót sem rúgták be jó ütemben, így végül ötödikek lettek.

Egyesben Takács Mihály a B döntőben szerepelt, ott az ötödik helyet szerezte meg, így összesítésben 14.-ként zárta a kontinensviadalt.

később:
5000 méteres döntők:

férfi K-1 (Varga Ádám) 15.20

férfi C-1 (Kiss Tamás) 15.50

női K-1 (Takács Tamara) 16.30

női C-1 (Lakatos Zsanett) 17.10
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!