Kárpát-medencei kézilabda és kulturális fesztivált szerveznek júliusban Székelyudvarhelyen

Sport, 2020.02.13

Kárpát-medencei kézilabda és kulturális fesztivált szervez a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) júliusban Székelyudvarhelyen. A rendezvényt csütörtökön, székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón hirdették meg a magyarországi és helyi szervezők.

Jakab Árpád főszervező elmondta: a kézilabdatornát és kulturális fesztivált július 9. és 13. között tartják meg, és az a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából hirdetett nemzeti összetartozás évének a rendezvénysorozatába illeszkedik. A szervezők kiemelték, a sport az egészségmegőrzés mellett remekül szolgálja a közösségépítést és az identitásmegerősítést is.

Juhász István, az MKSZ Akadémiai Központjának a vezetője hozzátette: a tornán 2006-2007-ben született fiatalok vehetnek részt és a nagy magyarországi klubok korosztályos csapatai mellett felvidéki, délvidéki, partiumi és erdélyi együttesek mérkőznek meg egymással. A rendezvényre a tervek szerint mintegy 450 gyermek érkezik Székelyudvarhelyre.

Novák András, az MKSZ operatív igazgatója arról számolt be, hogy a szövetség sok európai szintű versenyt rendezett az elmúlt időszakban és rendez a következő években, de most a székelyudvarhelyi "Határok nélkül" - kézilabda és kulturális fesztivál szervezését végzik a legszívesebben, mert ez a szövetség számára is újdonság. Kitért arra, hogy a rendezvény keretében gálamérkőzésre is sor kerül, melyen a székelyudvarhelyi származású Illyés Ferenc által összeállított All Star-csapat megmérkőzik meg a romániai másodosztályban játszó helyi Szejke SK-val.

A jelenleg a Grundfos Tatabánya KC-ben kézilabdázó Illyés Skype-on jelentkezett be Berlinből, ahol csapata csütörtökön játszik az EHF Kupában. Elárulta: olyan sztárokat hívott Székelyudvarhelyre, akiket a helyiek többnyire csak a televízió képernyőjén láttak.

Ballai Attila, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) sportfőigazgatója a sajtótájékoztatón úgy vélte: a sport a lelki nemzetegyesítés leghatékonyabb eszköze. Bejelentette: Magyarország arra készül, hogy 2021-ben megrendezi Budapesten a Magyarok Világjátékait. A hatnaposra tervezett versenyen több mint tíz sportágban mérkőzhetnek majd meg a világ minden tájáról érkező magyar sportolók. Úgy tekintik, hogy a székelyudvarhelyi kézilabda és kulturális fesztivál ennek a világversenynek az egyik előfutára lesz.

Jakab Árpád főszervező hozzátette: a sportverseny mellett kulturális élményt is nyújtanának a résztvevőknek és a közönségnek. Koncertek, színházi előadások, főzőverseny és magyarság, valamint helytörténeti versenyek adnak majd fesztiváljelleget a kézilabdás eseménynek.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere és Novák András a sajtótájékoztató keretében írta alá a rendezvény megszervezésére vonatkozó együttműködési megállapodást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!