Két távon is magyar győzelem a solti távlovas versenyen

Sport, 2018.06.10

Magyar, bolgár és török győzelem született a hétvégén a solti Révbéri Lovascentrumban rendezett nemzetközi távlovas és távhajtó versenyen, melyen 10 nemzet több mint 100 lovasa indult.

A 160 kilométeres távot Tóth József nyerte az osztrák Kunz Stephanie és a szlovák Boulbol Feras előtt. A 120 kilométeres távon a bolgár Lyutova Katina bizonyult a legjobbnak, második a junior világbajnoki csapatbronzérmes Fekete Patricia lett, a harmadik helyen pedig Szösz Letícia zárt. Nyolcvan kilométeren a felnőtteknél a török Yazici Hakki nyert, mögötte Gábor László és a cseh Bustova Anna végzett. Ugyanezen a távon junior kategóriában Mihók Orchidea révén magyar győzelem született.

A háromnapos verseny Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának fővédnökségével zajlott, aki maga is aktív lovas. A díjakat Szilágyi Péter helyettes államtitkár adta át, aki az eredményhirdetést megelőzően elmondta: a számos nemzet részvételével zajló megmérettetés erősíti a V4-es összefogást is, nemcsak politikailag, hanem a sport területén is. Fontosnak nevezte, hogy Közép-Európa a politikán kívül más területeken is megerősödjön, amihez a versenyt egy kiváló lehetőségnek tartja.

Rencsár Kálmán, az V. Solt Kupa főrendezője kiemelte: a 80, 120 és 160 kilométeres versenyek mellett a hazai bajnokságban vasárnap 20, 40 és 80 kilométert teljesítettek a résztvevők. Magyarországon kívül Ausztria, Bulgária, Csehország, Irak, Kína, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Törökország szerepelt a viadalon.

A versenyről elmondta: a távlovaglásban a hajtó és a ló együtt dolgozik a cél elérése érdekében. A nagyrészt kötött talajú, sík vidéken, kevés aszfalt úton kijelölt versenyen minimális szintkülönbséggel találkoztak a versenyzők.

Minden ló 20-30 kilométeres köröket megtéve, szigorú állatorvosi vizsgálaton és kötelező pihenő után indulhat csak tovább. A megállók és állatorvosi kapuk biztosítják, hogy csak egészséges lovak versenyezzenek. A hajtóknak arra is ügyelniük kell, hogy lovukat ne hajtsák túl, csakis egy bizonyos maximális átlagsebesség betartásával és pulzusszámmal indulhatnak tovább egy-egy pihenőről. A versenykiírás szerint ugyanis a minimum átlagsebesség 12 kilométer/óra, a pulzushatár 64 bps 20 percen belül a körök között, és 64 bps 30 percen belül a cél után.

Bányai Béla, a Magyar Lovas Szövetség távlovagló és távhajtó szakágának elnöke elmondta: a közreműködésükkel megvalósuló verseny a magas, 102 fős létszám miatt is egyedülálló megmérettetés Magyarországon, amely egyben minősítő verseny is. Az adott távokat - főleg a 80 kilométer felettieket - teljesítőknek lehetőségük van Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon is részt venni.

A maratoni, 160 kilométeres távon született magyar győzelem kapcsán kiemelte: a versenyző lova a megmérettetés után is a legjobb kondícióban volt. Ez mutatja, hogy az állatot lovasa és segítői is kiválóan felkészítették, és így könnyedén teljesítette a távot.

A verseny célja továbbá megtalálni a fiatal utánpótlást is, akikből a későbbiekben nemzetközi szinten is jól teljesítő versenyzők válhatnak - tette hozzá.

Tóth József - akinek ez A 11. sikeresen teljesített 160 kilométere volt - elmondta: lovával "mindig a végletekig mennek", és ez most is meghozta az eredményét. A győztes kilencéves shagya arab lovával, Jazeerával öt éve dolgozik együtt. A dahoman kancának és lovasának a táv teljesítését a szakadó eső, a pálya felázása, majd a kisütő nappal együtt járó magas páratartalom is nehezítette, de mint mondta, ezekre nem lehet felkészülni. A soltit egyébként egy jól lovagolható pályának nevezte. ŰÚ

Jazeera most 30 napig pihenhet, de lovasa egy hét múlva már egy német bajnokságon bizonyíthat újra.

A szakágnak nemzetközi versenyeken 1988 óta 79 érme van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!