Kósa Lajos: örök hálánk és köszönetünk a Liu fivéreknek

Sport, 2022.11.15

Kósa Lajos nagy elismeréssel beszélt az országváltást kezdeményező két olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóról, Liu Shaolin Sándorról és Liu Shaoangról.

"Jó volt velük dolgozni. Örök hálánk és köszönetünk, mert a magyar gyorskorcsolyasportot a világ vezető hatalmai közé emelték, a magyarok felét pedig leültették a televízió elé, amikor vezetésükkel megszületett az első magyar téli olimpiai aranyérem. Én a szép részére emlékszem és mindenkinek azt javaslom, így álljon hozzá. Szerencsét próbálnak, nagy kaland, nagy kihívás rengeteg bizonytalansággal. Nem lehet rosszat kívánni nekik" - fogalmazott a magyar sportági szövetség (MOKSZ) elnöke a Nemzeti Sporthíradóban.

A sportvezető azt is kifejtette, hogy bár most nem lát rá nagy esélyt, de "kétségtelenül benne van a pakliban" a visszatérésük. Úgy vélte, egy folyamat vezetett idáig, amelyben a kulcskérdés az volt, hogy a kínai szövetség hazahívta a Liu fivérek kínai edzőjét, Csang Csing Linát, aki így legszebb álmát válthatja valóra azzal, hogy saját hazája válogatottját vezetheti, emiatt az ő kérésére bontották fel a határozatlan időre szóló szerződését.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a két világklasszis távozása után sem "olvasztják le a jeget", az utánpótlás, a következetes munka és a kiváló szakmai stáb szép jövőt ígér a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás számára. Hozzátette, az elmúlt két olimpiai ciklus egy-egy ötkarikás aranyérmében kicsúcsosodó eredmények egy edzői hármas munkájából fakadtak, melyből Bánhidi Ákos és a dél-koreai származású Dzse Szu Csun a magyar szövetség alkalmazásában maradt, a női szakág irányítását pedig a brit Nicholas Gooch vette át, ez a trió pedig továbbra is az egyik legerősebb szakmai stáb a világon.

Az országváltás feltételéül szabott, a Liu fivérek hároméves felkészülésére fordított összeg visszafizetésével kapcsolatban úgy fogalmazott a MOKSZ elnöke, hogy elkezdték összeszámolni a tételeket bizonylatokkal alátámasztva.

"Szponzor, szövetség, vagy bárki fizeti ki, nekünk mindegy. És akkor a fiúk szabadon versenyezhetnek" - mondta Kósa Lajos.

Az egyaránt olimpiai, világ- es Európa-bajnok gyorskorcsolyázók augusztusban jelentették be, hogy - követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát - Kínában készülnek az idényre. Az országváltási kérelmükről egy hete adott először tájékoztatást az MOKSZ.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor a 2018-as, phjongcshangi olimpián a váltóval nyert ötkarikás aranya mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két-két arany- és bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!