Legyőzte a szlovénokat utolsó hazai felkészülési meccsén a jégkorong-válogatott

Sport, 2019.04.17

A nurszultani divízió I/A világbajnokságra készülő magyar férfi jégkorong-válogatott 7-4-re legyőzte a vb-rivális Szlovéniát szerdán a Tüskecsarnokban.

A magyar csapat - ugyancsak a Tüskecsarnokban - a vb-címvédő svédek elleni találkozóval indította a felkészülést, és szoros mérkőzésen 4-3-ra kikapott. Ezt követően Miskolcon kétszer is a lengyelekkel mérkőzött, s előbb szétlövéssel 2-1-re, majd rendes játékidőben 4-2-re nyert.

Kedden ketten kerültek ki a keretből: Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány és stábja a hátvéd Kiss Dánielnek és a csatár Sárpátki Tamásnak köszönte meg a munkát.


Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Szlovénia 7-4 (3-1, 4-2, 0-1)
------------------------------------------
gólszerzők: Erdély (4., 35.), Wehrs (4.), Nagy G. (15.), Hári (21., 39.), Benk (29.), illetve Sabolic (17.), Selan (23.), Verlic (29.), Hebar (48.)


Korábban 32 alkalommal találkozott a magyar és a szlovén csapat, s jelentős volt a szlovén fölény: 25 sikerük és két döntetlen mellett ötször nyertek a magyarok. Legutóbb februárban a bledi felkészülési tornán saját közönségük előtt nyertek 4-1-re a szlovénok.

A vendégek keretéből négyen játszanak magyar csapatban: Ziga Pance (DVTK Jegesmedvék), Anze Kuralt (Fehérvár AV19), továbbá Anze Ropret és Andrej Hebar (UTE).

Nagy lendülettel kezdte a szerdai mérkőzést a házigazda, amely 36 másodpercen belül kétszer is eredményes volt: előbb Erdély Csanád vette be közelről a szlovén kaput, majd Wehrs Kevin lőtte be a korongot a hálóőr lábai között. Nagy Gergő iratkozott fel a góllövők közé, majd a szünethez közeledve emberelőnyben fokozták a nyomást a szlovénok: egy támadássorozat végén - amely alatt egymást követő két lövésnél is ütőt törtek a támadóik - szépítettek.
Vay Ádám hatból öt kísérletet hárított az első harmadban, míg a szlovén kapura 14 lövés ment.

A második húsz perc gyors magyar találattal indult: tizenegy másodperc elteltével a finn élvonalba igazolt Hári János volt eredményes közelről, a szlovénok pedig kapust cseréltek. A vendégek második emberelőnyüket is kihasználták, majd a mérkőzés feléhez közeledve egyenlő létszámban egy gólra jöttek fel (4-3). Jarmo Tolvanen együttesét nem fogta meg a szlovén zárkózás, még egy perc sem telt el, amikor agresszív korongszerzést követően Benk Andráshoz jutott a korong, a rutinos csatár pedig az alapvonal mögül, szép mozdulattal talált be.

Fél órát kellett várni az első magyar emberelőnyre, amely kihasználatlan maradt, később viszont Erdély nyúlt bele jó ütemben Wehrs távoli lövésébe, visszaállítva a háromgólos különbséget. Sőt, Hári is megszerezte második találatát egy kipattanóra lecsapva.

A záró felvonásban az UTE csatára, Andrej Hebar faragott a különbségen, ám így is magabiztos magyar sikernek lehetett szemtanúja a Tüskecsarnok közel telt házas közönsége.

Ez volt a vb előtti utolsó hazai felkészülési találkozója a nemzeti csapatnak, amely a hétvégén Angliában két A csoportos ellenféllel, az olaszokkal és a britekkel találkozik.

A világbajnoki keret egy hét múlva utazik Kazahsztánba, ahol április 29. és május 5. között a házigazda kazah és a - várhatóan Anze Kopitart is a soraiban tudó - szlovén válogatott mellett a fehérorosz, a dél-koreai és a litván csapat lesz az ellenfele. Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!