Lejátsszák azt a négycsapatos meghívásos tornát decemberben Kölnben

Sport, 2020.09.09

Az Európai Kézilabda Szövetség a kedden jelentette be, hogy tuti biztos, hogy megrendezik a 2019/2020-as BL szezon úgynevezett Final Fourját Kölnben.

Pick Szeged küzdőtér A résztvevők, mint ismert, a Barcelona, a Kiel és a PSG mellett a Telekom Veszprém. Mint tudjuk, a csapatok nem a pályán vívták ki a Final Four lehetőségét. Kérdés, a szervezők nem-e túlságosan elbizakodottak egy olyan járványhelyzetben, amikor a világban a szabályok napról-napra változhatnak.

Korábban felmerült, hogy a két ünnep között talán mégsem rendezik meg a tavalyi idény Final Fourját Kölnben. A járvány ugyanis újra beindult, és világszerte egyre több sportoló jelenti be, hogy elkapta a koronavírust (legutóbb a kézilabda világából, igaz már nem aktív, de Nagy László, illetve a világsztár labdarúgó, a PSG játékosa, Mbappé). És ki tudja, mi lesz még itt decemberben, még akkor is, ha persze világvégét túlzás lenne vizionálni. Az Európai Szövetség viszont monoteista, egyetlen istenük a pénz, így mindegy, hogy milyen igazságtalanság árán, és milyen veszélyhelyzetben, de ők bizony megrendezik a Final Fourt.

Többször és többen leírták: minden sportágban vagy jelentős sorozatban sikerült vagy éppen sikeresen és igazságosan lebonyolítják a záró akkordot. A labdarúgó Bajnokok Ligájában is minden állva maradt csapat megkapta a sanszot, hogy legalább egy meccsen, de felül tudjon riválisán kerekedni. Enélkül biztosak lehettünk volna abban, hogy a Lyon vagy a Leipzig nem jut be a legjobb 4 közé, de a Manchester City vagy a 8-2-es vereséggel kieső Barcelona igen. És gondoljon bárki bármit a Lyonról és a Gulácsival felálló Lipcséről, bármennyire is rosszabbak voltak az elődöntőben, azt nem kérdőjelezheti meg senki, hogy a 4 közé jutást megérdemelték.

Igazából még azt is megtehetné az EHF, hogy a talpon maradt 14 csapatot, a focihoz hasonlóan 2-3 nagy német stadionba rendeli, és mindenki lejátszhatja a maga meccsét, visszavágó nélkül, egymeccses párharc során. Így egyik csapatnak sem lenne hiányérzete. Így viszont van. És igen, szegedi mivoltom okán, nekem rosszul esik, és rendkívül igazságtalannak tartom az EHF döntését. Sajnálom azt, hogy a 4 csapat mindegyike értetlennek mutatkozik sporttársai irányában, és nincs bennük annyi szolidaritás, hogy azt mondják, én így nem akarok BL-t nyerni. És sajnálom azt is, hogy a veszprémiek, játékosok és szurkolók egyaránt képtelenek felfogni (kivétel biztos akad, tisztelet nekik), miért is igazságtalan és a sport szellemével ellentétes ez a döntés. Persze visszakérdezhetnének, és ha a Szeged lenne ezért kedvező, Final Fouros helyzetben? Nos, kijelentem, a döntést akkor is igazságtalannak érezném, és bizony nem tudnék örülni annak, hogy az asztal mellett juttatnák be a kékeket a négy közé. Egy olyan sorozatban, ahol a 4 helyre egyébként legalább 8 csapat pályázik, teljesen egyenlő esélyekkel.

A 2020/21-es szezon a jövő héten kezdődik. Az előző szezont egyszerűen le kellett volna zárni, ez az igazság. Abban reménykedek, hogy senki nem betegszik meg a kölni 4 csapatos meghívásos felkészülési tornán december végén.

Boros D. Tamás

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!