Márky Jenő: "sokszor éreztem, hogy gyöngyhalász vagyok"

Sport, 2021.02.12

Hóeséses tornáról és Novak Djokovic diadaláról is mesélt Márky Jenő jogtulajdonos annak kapcsán, hogy hét év után idén visszatér Budapestre a 2014 óta Bukarestben rendezett salakpályás női tenisztorna.

Kedden derült ki, hogy minden akadály elhárult az elől, hogy július 12-től ismét a Márky Jenő által 40 éve vezetett Római Teniszakadémián kerüljön sor a Hungarian Grand Prix-re. A magyar teniszélet egyik legismertebb alakja elsőként a kezdeteket elevenítette fel az MTI-nek:

"Építészmérnöknek tanultam, sokáig dolgoztam és versenyeztem párhuzamosan, de nem bírtam. Hiába voltam I. osztályú csapatban, 26 évesen abbahagytam, ezzel együtt nem tudtam elszakadni a tenisztől. Itt a Római-parton találtam egy árvizes területet, felvettem bankkölcsönt, és 1981-ben elindultam három pályával. A nagy fordulat 1993-ban következett be, amikor egy területbővítési lehetőséget követően három hónap alatt létrehoztam a centerpályát 600 ideiglenes székkel, és megcsináltam a magyar bajnokságot, előttem van most is, ahogy Nagy Viktor és Noszály Sanyi játszik a döntőben. Egy szponzor segítségével aztán eleinte 25 ezer dolláros férfi és női nemzetközi tornákat rendeztem, köztük 19 ATP challengert is, 2004-ben Novak Djokovic nálam nyerte meg az első tornáját. Néhány évvel később Wimbledonban találkoztam vele egy ünnepségen, rögtön odajött hozzám üdvözölni, és közölte, hogy engem nem lehet elfelejteni, hiszen nálam nyerte az első versenyét. 1995-ben pedig a későbbi Roland Garros-bajnok és világelső Carlos Moya nyert nálam, a döntőben Krocskó Józsefet legyőzve, s végül úgy érte el a madridi gépet, hogy sikerült neki rendőri felvezetést szereznem Ferihegyre. De jóban voltam Gustavo Kuertennel és Marcelo Riosszal is."

Márky Jenő kifejtette, 1995-ben Temesvári Andrea megnyerte a 75 ezres versenyt, ekkor bejelentkezett a WTA-nál egy 110 ezres torna lebonyolítására, és 1996-ban a játékosok szervezete beszavazta őt a versenynaptárba.

"Kényeztettük a teniszezőket, a Dunán hajókázva tartottunk nekik "players' partyt", mindig sokkal nagyobb nevek jöttek el, mint ami a torna rangja alapján várható volt. Itt volt például már wimbledoni bajnokként az azóta elhunyt cseh Jana Novotna is. Szegény már az első körben kiesett, mert áprilisban négy fok volt és havazott, ami nem nagyon tetszett neki" - mesélte.

A WTA 2007-ben adott elismerésül Márky Jenőnek állandó rendezési jogot azzal a feltétellel, hogy legyen egy legalább háromezer férőhelyes centerpálya, ami a televízióban is jól mutat. Két évvel később átadták a Roland Garros-bajnok Asbóth Józsefről elnevezett, háromezres stadiont, melynek tervezésében mérnökként vállalt szerepet.

Márky Jenő 2013-ig több mint 60 kisebb-nagyobb versenyt rendezett, aztán anyagi nehézségek miatt Bukarestbe vitte a tornáját.

"Belebetegedtem, nekem az egy száműzetés volt. Hiába támogatott a Magyar Olimpiai Bizottság és az Emmi, a szövetség szakmailag megfúrta a pályázatomat, ezzel elfogyott a levegő. A legutóbbi budapesti tornát 2013-ban az azóta kétszeres Grand Slam-bajnok Simona Halep nyerte meg, akit mindenben segítettem, s részben ezért hamar elfogadtak Romániában. Kinn az is segített, hogy nyolc román játékos volt a női top 100-ban, és hozzájuk még szabadkártyával további hat-hét hazai játékost lehetett indítani, így már az első napon elfogytak a jegyek az egész hétre, és nézettebb volt, mint a foci. Halep azóta még kétszer lett bajnok a tornámon. A szerződésem 2018-ban lejárt, ekkor már tudni lehetett, hogy a februári fedettpályás Hungarian Ladies Open tulajdonosával, az IMG-vel nem lesz hosszabbítás. Az állami Kárpátok program révén adódott lehetőség a versenyem hazahozatalára, de adminisztrációs okokra és a jelentkezési határidőre hivatkozva a WTA elutasította a kérvényemet. Ezért három hónap alatt összehoztunk még egy versenyt Romániában. Fájt akkor, hogy a magyar szövetség soha nem tette le emellett a torna mellett a voksát."

Az akadémia tulajdonosa kifejtette, hogy a tavaly júliusban megválasztott új elnökségtől elsőként az IMG-szerződés megszüntetését kérte. Lázár János elnök és csapata megoldotta ezt, miközben Márky Jenő pert indított a WTA ellen a kérvényének az elutasítása miatt, s az elhúzódó ügy februárban zárult le.

"Hét éve nem volt itt nagy verseny, és új követelményrendszer van már, például a tornákat HD-minőségben közvetítik, emellett ki kell építenem egy komoly világítási rendszert. Sokszor éreztem már, hogy gyöngyhalász vagyok, lebuktam a tenger mélyére, de mindig visszajöttem a felszínre. Ezzel együtt lassan kifutó modell leszek, lelkileg és fizikailag is sok volt ez a negyven év itt. Tizennégy éves korom óta dolgozom az iskolák mellett, szóval megtanultam küzdeni. De amíg értem is harcolnak itthon, addig én is harcolni fogok, mert ez a verseny nem rólam szól, hanem egész Magyarország sikere. Szávay Ági hatszor kapott szabadkártyát a versenyemre, hetedikre már saját jogon indult el, majd 2009-ben és 2010-ben megnyerte a trófeát. Az idén is sok hazai játékost szeretnék vendégül látni a Római Teniszakadémián" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!