Megkezdi működését a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia

Sport, 2018.11.16

Pénteken hivatalosan is megkezdi működését a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia.

Megkezdi működését a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia Világi Oszkár klubtulajdonos a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Szlovákia legmodernebb edzésközpontja jött létre, és "közép-európai szinten sem kell szégyenkezni miatta". Az akadémiával a DAC futballklubnak megvan az infrastrukturális háttere - hangsúlyozta.

Felidézte: 15 éve ez a környék Közép-Európa egyik legmodernebb cukorgyárának volt a része, amelyet lebontottak, s a terület tíz éven át üresen állt. Amikor 3,5 éve először beszéltek az akadémiáról, nem sokan hitték, hogy megvalósul, 18 hektáron mégis létrejött a komplexum - közölte.

Világi Oszkár kiemelte: ez volt az első lépés, most pedig adott az infrastrukturális keret, amelyet a DAC tölt meg szellemiséggel. A játékosok, az edzők, a klub alkalmazottai és a szurkolók teszik a DAC-ot erőssé - fogalmazott.

Kitért rá: a határon túli magyarok sok adót hagynak Magyarországon, amikor ott fogyasztanak, és annak az összegnek, amit a magyar állam eloszt, egy részét a szlovákiai magyarok adják. Azzal pedig, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatta az akadémiát, sok olyan magyar játékosnak is adott lehetőséget, akik később a magyar válogatott tagjai lehetnek - vélekedett.

Németh Krisztián ifjúsági sportigazgató arról beszélt, hogy az akadémia nemcsak a városnak, hanem az egész régiónak a büszkeségére válik. Világszínvonalú hátteret kaptak, amit kötelez is a jó teljesítményre - mutatott rá.

A helyszínen kiadott sajtóközlemény szerint az akadémián 300 fiatal játékos tehetséggondozása zajlik 32 edző bevonásával 14 korosztályos csapatban. Az akadémia célja, hogy a régió egyik legmagasabban jegyzett nevelőközpontja legyen.

A komplexum 18 hektáron terül el, ahol tíz reguláris méretű és három speciális pálya (homokos pálya, kisméretű műfüves pálya és a kondicionális képességek fejlesztésére szolgáló pálya) található, továbbá rövid- és hosszútávú futópálya, szabadtéri fitneszpark, két 400-400 néző befogadására alkalmas lelátó, valamint több kiszolgáló egységnek otthont adó épület (öltözők, orvosi szoba, edzői és játékvezetői öltözők, fitneszterem, irodák, szertár), s parkolók.

A tíz nagypályából három műfüves, a hét füves pályából kettő fűthető. A pályák összterülete 10 hektár. Az összes épület alapterülete közel egy hektár.

Az akadémia teljes beruházási költségei meghaladják a 14 millió eurót.

A finanszírozás része a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által nyújtott támogatás, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Szlovák Labdarúgó Szövetség hozzájárulása, illetve a klub által biztosított önrész.

A Mol Labdarúgó Akadémia elsődleges célja olyan képzett és sokoldalúan felkészített játékosok kinevelése, akik biztos utánpótlást, jelentős erősítést jelentenek az FC DAC 1904 első csapatának, amely jelenleg második a szlovák élvonalban. Másodsorban a cél olyan szakképzett futballisták nevelése, akik megfelelnek a nemzetközi futball elvárásainak és akár külföldi, elit csapatoknál folytatnák pályafutásukat.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Megkezdi működését a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia Megkezdi működését a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia Megkezdi működését a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!