Menczer: a sakk mindenre megtanít, amire a folyamatosan változó világban szükség van

Sport, 2019.05.17

A sakk jelentőségét méltatta Menczer Tamás pénteken az olasz fővárosban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Római Magyar Akadémián megrendezett, A sakk összeköt minket című eseményen azt mondta, "a sakk mindenre megtanít, amire a folyamatosan változó világban szükségünk van".

"A sakk megtanít átlátni bonyolult helyzeteket, türelmesnek lenni és előre gondolkodni" - fogalmazott.

Az államtitkár szerint az olaszok és a magyarok jól megértik egymást, két olyan nemzetről van szó, amely büszke a történelmére, hagyományaira és a csavaros észjárására is. "Magyarország kis ország, nyersanyagunk kevés van, de az eszünk mindig rendelkezésre áll, ha sikeresek akarunk lenni, olyan megoldásokat kell keresnünk, amelyek másnak nem jutnak eszébe" - mondta Menczer Tamás.

Kiemelte: a kormány támogatja, hogy Magyarország 2024-ben sakkolimpiát rendezzen, az utánpótlással kapcsolatban pedig fontos lépésnek nevezte, hogy az általános iskola alsó tagozatában választható tantárgy a sakk.

Menczer Tamás beszélt arról is, hogy Magyarországot és Olaszországot a sakk mellett a kerékpársport is összeköti, hiszen jövőre Magyarország rendezi a Giro d'Italia országuti verseny rajtját.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban nagy hangsúlyt helyeznek a sportdiplomáciára, a tavaly augusztusban alapított Sportdiplomáciai Főosztály már több mint 100 projekt megvalósulását segítette a világ számos pontján - mondta.

A rendezvényen részt vett Polgár Judit, a Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnöke, akit minden idők legjobb női sakkozójaként tartanak számon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!