Menczer: Benedek Tibor a tehetség, szorgalom és az egyenes jellem példaképe volt

Sport, 2021.06.25

Emléktáblát avattak pénteken a liguriai Reccóban Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tiszteletére.

Menczer Tamás államtitkár a sportoló halálának első évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a tehetség, a szorgalom és az egyenes emberi jellem példaképének nevezte Benedek Tibort.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint a fiatalon elhunyt Benedek Tibor hatalmas űrt hagyott, "nagyon nagy szükségünk lett volna rá".

"Fölénk nőtt, a medencében ellenfeleivel, emberként mindannyiunkkal szemben az élet minden területén" - jelentette ki Menczer Tamás.

Az északnyugati Liguria tengerpartján, Genovától húsz kilométerre található kisvárosban 1913-ban alapított Pro Recco klub az olasz vízilabdasport uralkodó csapataként ismert, amely az idén a Ferencvárostól hódította vissza a Bajnokok Ligájáért járó trófeát. A Pro Recco egykori és jelenlegi magyar játékosai családtagnak számítanak a városban, fényképeik a helyi éttermek falait díszítik. A város több utcáját is sportolókról nevezték el.

Recco díszpolgára, Benedek Tibor 2001 és 2004, valamint 2007 és 2014 között játszott az olasz csapatban. Halálakor a Pro Recco uszodaépülete falára felírták a sportoló szívbe zárt nevét a csapat színeivel, ami azóta is ott látható.

A város kultúrtermében a magyar és olasz himnusszal kezdődött megemlékezésen többek között Carlo Gandalfo polgármester, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Madaras Norbert vízilabdázó, aki a leghosszabb ideig játszott a reccói csapatban Benedek Tiborral együtt is, Maurizio Felugo, a Pro Recco volt játékosa és jelenlegi edzője, valamint az olasz olimpiai bizottság (CONI) és úszószövetség regionális képviselői mondtak beszédet. Felszólalt Benedek Tibor özvegye, Epres Panni is. A megemlékezésen részt vett Csiszár Jenő milánói főkonzul és Iglói-Nagy István a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetője.

A megemlékezés után emléktáblát avattak fel, amely a Pro Recco uszodájával szemközti sziklafalon kapott helyet, az onnan induló lépcsősoros sétányt nevezték el az elhunyt sportolóról. A tábla felirata kiemeli, hogy Benedek Tibor három olimpiai aranyérme mellett világ- és Európa-bajnok, valamint a Pro Recco és a magyar válogatott kapitánya volt. A táblaavatáson felszólalt a helyi plébános, Revello atya. Az emléktáblát leleplezése előtt olasz és magyar zászló fedte.

Kulcsár Krisztián kijelentette, Benedek Tibor sportember, bajnok volt, aki emberségben is eredményeket mutatott fel, aki "mögé az egész nemzet felsorakozott".

Vári Attila egykori játékostársként az MTI-nek elmondta, nagyon megtisztelőnek tartja a magyar szövetség nevében, hogy a Pro Recco ekkora szeretettel emlékezik meg az egykori csapattársról.

"Elismerik, hogy Tibor is hozzájárult a Pro Recco sikereihez, hiszen mindannyiunk, főleg a fiatal generáció számára példaképként szolgál az alázata és munkája miatt" - mondta Vári Attila.

Recco polgármestere azt hangsúlyozta, Benedek Tibor nemcsak játékosként, hanem emberként is beírta magát a város lakóinak szívébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!