Multisport Eb - Csaknem félszáz magyar atléta Münchenben - ELŐZETES

Sport, 2022.08.14

Csaknem 50 fős csapattal vesz részt Magyarország a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében sorra kerülő atlétikai Eb-n, amelyen a két vb-induló mellett Kozák Lucától és Madarász Viktóriától várható a legjobb szereplés.

A júliusi, Eugene-ben rendezett szabadtéri világbajnokság és az Eb között mindössze három hét a különbség, ezért a hazai szakvezetés úgy döntött, hogy a kontinensbajnokságra koncentrál, mivel az helyszínében és időpontjában sokkal jobban modellezi a jövő évi budapesti vb-t.

A vb-n a kalapácsvető Halász Bence 80,15 méteres egyéni csúccsal, az ötödik helyen végzett. A vb és az Eb mezőnye ebben a számban gyakorlatilag megegyezik, így a vb- és Eb-bronzérmes szombathelyi dobónak ezúttal is a két lengyel világklasszissal, az olimpiai bajnok Wojciech Nowickivel és az ötszörös világbajnok Pawel Fajdekkel, valamint a Eugene-ben harmadik norvég Eivind Henriksennel és a negyedik francia Quentin Bigot-val kell megküzdenie a dobogóért. Halász szerezte a magyar atlétika legutóbbi Eb-érmét, amikor harmadik lett 2018-ban Berlinben. (A 2020-as párizsi kontinensbajnokságot a koronavírus-járvány nyomán törölték.)

A hétpróbázó Krizsán Xénia a vb-n érvényes kísérlet nélkül zárta a távolugrást, és nem folytatta a versenyt. A fedett Eb-bronzérmes atléta idén így még nem teljesítette a hétpróbát, de ha a tavalyi, Götzisben elért 6651 pontos országos csúcsa körüli eredményt produkál, ott lehet az élmezőnyben.

A magyar atléták általános jó formáját jelzi, hogy a csapatból többen egyéni csúcsot értek el idén, hárman pedig országos rekordot javítottak: Takács Boglárka (100 m), Kozák Luca (100 m gát) és Madarász Viktória (35 km gyaloglás). A tavalyi fedett Eb-n döntős debreceni gátas júniusi 12.70 mp-es csúcsával negyedik a nevezési listán és ugyancsak hárman előzik meg az indulók közül Madarász Viktóriát (2:50:29 ó).

Az 48-ból 29 versenyszámban lesz magyar induló, 110 méteres gátfutásban és férfi kalapácsvetésben hárman is sikerrel teljesítették a kvalifikációs időszakot. Ráadásul a négy váltóból három bekerült a legjobb 16 közé: a két 4x400-as váltó mellett női 4x100 méteren szintén lesz a rajtnál magyar kvartett.

Sok fiatal kapott helyett a 46 fős csapatban, ilyen a tavaly U23-as Európa-bajnok Palkovits István (3000 m akadály), az edzője, Molnár Krisztina országos csúcsát ostromló 22 éves Klekner Hanga (rúdugrás), a 2018-as győri U18-as Eb-n 400 m gáton győztes Huller Dániel (800 m), illetve az egész Eb legfiatalabb versenyzője, a 15 éves Kriszt Sarolta (4x400 m).

Scheidler Géza, a magyar szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója szerint két csoportba osztható az Eb-csapat.

"Az egyikben vannak azok, akik már bizonyítottak és rutinos versenyzőknek számítanak, de még mindig lendületben vannak. Ilyen az olimpiai bajnok Pars Krisztián is, aki 40 évesen visszaküzdötte magát a nemzetközi mezőnybe. Krizsán Xénia, Kozák Luca, Wagner-Gyürkés Viktória és természetesen a legnagyobb éremesélyesünk, Halász Bence szintén kiemelten ide tartozik. Emellett az elmúlt időszakban megjelentek azok a tehetségek, akik most törtek be a nemzetközi szintre, és fiatal koruk ellenére akár már a 2023-as budapesti világbajnokságra is kijuthatnak" - nyilatkozott a MASZ honlapján.

Az atlétikai Eb hétfőtől vasárnapig tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!