Negyvenkét új kézilabda szakedzőt avatott az MKSZ

Sport, 2018.09.10

Negyvenkét új szakedző kapta meg bizonyítványát a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Nemzetközi Edzőképző Központjának hétfői, ünnepélyes rendezvényén.

Novák András, az MKSZ főtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, az építkezések, a beruházások, az eszközök a szövetség részéről biztosítottak, mert elegendő mennyiségű pénz van a sportágban, és ez az állapot várhatóan hosszú évekig fenn marad, de ez egyben komoly felelősséget is jelent.

"Megnégyszereződött a kézilabdázók létszáma, de rajtatok múlik, hogy kik jutnak el a válogatottságig, kikből lesznek Nagy Lászlók, Lékai Máték, Görbicz Aniták. Az álmunk, hogy csapataink visszakerülnek az olimpiára, és ott is maradnak" - szólt a 42 végzett hallgatóhoz Novák.

A főtitkár hangsúlyozta, nagyon komoly pedagógia szerepük van az edzőknek, mivel övék a második-harmadik nevelési színtér a játékosok életében.

Marczinka Zoltán, a Nemzetközi Edzőképző Központ vezetőjének szerepéről a főtitkár úgy fogalmazott, neki köszönhetően soha nem volt ennyi tudományos anyag, informatikai háttértámogatás és megszerezhető tudás egy helyen a sportágban, hiszen szinte minden nap jelzi, min lehetne még változtatni, miben lehetne még fejlődni.

Marczinka kifejtette, a hazai edzőképzés egyéni oktatási formáját megőrizték, ugyanakkor annak struktúráját a kor elvárásaihoz igazították, ezáltal egyedülálló koncepció jött létre. Felidézte, az MKSZ elnöksége két és fél évvel ezelőtt hozta létre a háromszintes edzőképzést, ehhez igazították a licencszabályzatot, bővítették és frissítették a tananyagot, és az európai szövetség (EHF) az alap-, a közép- és a felsőfokú képzést is akkreditálta, a kontinensen elsőként.

Tavaly összesen 114-en fejezték be sikerrel a szakedző-képzést - a NEK végzősei között olyan ismert, korábbi játékosok vannak, mint Borbás Rita, Csapó Erika, Pigniczki Krisztina vagy Sibalin Jakab -, az új tanévre pedig a három szinten 279-en iratkoztak be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!