Női boksz-vb és AIBA-kongresszus is lehet Magyarországon

Sport, 2021.03.10

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) megújulásában meghatározó szerepe lesz a versenybizottságnak, melynek múlt héten megválasztott magyar alelnöke, Tóth Zsuzsanna elárulta, hogy Magyarországnak van esélye az idei felnőtt női világbajnokság megrendezésére.

A magyar sportvezető az M4 Sport Sporthíradójában szerdán többek között arról beszélt, hogy az idei versenynaptár a pandémia miatt még mindig változhat, s az októberre tervezett női vb-nek nincs házigazdája. Erre a feladatra a magyar szövetség is pályázott, Tóth Zsuzsanna pedig bízik benne, "a sportdiplomáciánk lesz olyan erős", hogy Magyarország megkapja a rendezést.

Emellett egy másik kiemelt AIBA-eseményre is jó esélye van Magyarországnak, ugyanis Tóth Zsuzsanna szerint Umar Kremljov, az AIBA orosz elnöke ígéretet tett arra, hogy a meghiúsult 2020-as helyett a 2022-es kongresszusnak adhat majd otthont Budapest, ami a sportág történetében kiemelt fontosságú lesz, mivel ezen kerülhet majd sor a szervezet megújulására.

A megválasztását komoly magyar sportdiplomáciai sikernek nevezte, melyben a hazai szövetség és annak elnöke, Bajkai István mellett az olimpiai, valamint amatőr és profi világbajnok Kovács István is támogatta.

A versenybizottság szavai szerint mindig is fontos testülete volt az AIBA-nak és a közeljövőben is kiemelt szerepe lesz abban, hogy megszűnjön a nemzetközi szövetség felfüggesztése a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB).

"Nagyon fontos, hogy olyan versenyszabályzatot alakítsunk ki, amely elengedhetetlen a sportág fejlődéséhez" - jegyezte meg Tóth Zsuzsanna, hozzátéve, hogy szintén jelentős feladat a pontozási rendszer megváltoztatása. "Az az egyik legfontosabb kritériuma az olimpiai bizottságnak, hogy átlátható és tiszta pontozási rendszer legyen. Meg kell próbálni azt a régen volt, tiszta technikára épülő ökölvívást visszahozni, ami sokkal egyértelműbbé tenné a mérkőzések eldöntését."

Az új összetételű bizottság már hétfőn megtartotta első ülését, melyen az óvással kapcsolatos szabályok megreformálásáról volt szó, illetve az óvás bevezetésének lehetőségéről a felnőttek alatti korcsoportok versenyein.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!