Női Euroliga - Soproni fiaskó a Salamanca ellen, DVTK-bravúr Gironában

Sport, 2022.12.08

A címvédő Sopron hazai pályán kikapott a Salamancától, míg a DVTK meglepetésre győzött a szintén spanyol Girona vendégeként csütörtökön a női kosárlabda Euroliga ötödik fordulójában.    

Eredmények:

Női Euroliga, B csoport, 5. forduló:
Sopron Basket-Salamanca (spanyol) 53-75 (12-21, 12-25, 17-15, 12-14)
-----------------------------------------------------------------
a magyar csapat legjobb dobói: Brooks 16, Magbegor 14, Turner 10


Girona (spanyol) - DVTK-Hun-Therm 58-64 (19-19, 14-13, 13-21, 12-11)
--------------------------------------------------------------
a magyar csapat legjobb dobói: Green 16, Guirantes 13, Kányási 11, Bernáth 10



Legutóbb, a csaknem háromhetes válogatott szünet előtt a címvédő soproniak Gironában vendégeskedtek, ahol elszenvedték első vereségüket az Euroligában. Azóta változott a magyar bajnok kerete, ugyanis fegyelmi okokból távozott Brittney Sykes, a magyar válogatottban is szerepelt Turner Yvonne pedig visszatért Sopronba, ahol 2016-tól 2019-ig már kosarazott.

A Salamanca ugyancsak 3/1-es győzelmi mérleggel érkezett a Novomatic Arénába, és soraiban több ismerős is akadt: Roberto Iniguez vezetőedző két évig a soproni kispadon ült, a szerb Aleksandra Crvendakic hat idény töltött a hűség városában, az amerikai Erica McCall pedig Szekszárdon légióskodott.

Ami a két gárda egymás elleni mutatóját illeti, eddigi 11 találkozójukból négyszer a magyarok, hétszer pedig a spanyolok kerültek ki győztesen. Legutóbb az isztambuli Final Four elődöntőjében csaptak össze, és akkor Gáspár Dávid együttese 74-69-re győzött.

A 12. csatában 7-7 után egy 9-0-s salamancai roham következett, majd Turner könyöklésért kapott sportszerűtlen hibája borzolta a kedélyeket. A vendégek a második negyedben 12 ponttal elhúztak (14-26), és a szerb Jelena Brooks kosarai ellenére a különbség a nagyszünetre 22 pontra nőtt (24-46).

Térfélcsere után Turner bedobta az első hazai triplát, lendületbe jöttek a zöld-sárgák, és egy 11-0-s sorozat révén megfeleződött a hátrány (35-46). A spanyolok azonban csakhamar magukhoz tértek, ismét 20 pont lett a távolság, és a zárószakasz 41-61-es rajtjára már eldőltek a lényegi kérdések. A túloldalon a kanadai Bridget Carleton bedobta ötödik hármasát, a görög Mariella Faszula rendkívül hatékony volt a palánkok alatt, így a már 29 ponttal is vezető Salamanca végül a vártnál simább győzelemmel távozott Sopronból.

A csoport másik magyar vonatkozású mérkőzésén az újonc DVTK a Gironánál vendégeskedett. A katalánok nem tudták átmenteni "sopronverő" formájukat, és Völgyi Péter tanítványai bravúros diadalt arattak. A mérlegüket 2/3-ra javító miskolciak legjobbja a brit Cheridene Green lett 16 ponttal.

Jövő szerdán a Sopron a francia Landes-hoz, a Diósgyőr pedig Salamancába látogat, közben az A csoportban a Szekszárd az olasz Bolognát fogadja majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!