Női labdarúgó-vb - Marozsánnal száll harcba harmadik elsőségéért a német válogatott - ELŐZETES

Sport, 2019.06.06

A német női labdarúgó-válogatott a magyar származású Marozsán Dzseniferrel a soraiban száll harcba harmadik aranyérméért a pénteken kezdődő franciaországi világbajnokságon.

Az olimpiai bajnok együttes a torna esélyesei közé tartozik, a csapatban pedig kulcsszereplő lehet a kontinensbajnok és ötkarikás aranyérmes csatár. A 90-szeres német válogatott Marozsán klubjával, a francia Olympique Lyonnal remek évet zárt, hiszen a bajnokság és a Francia Kupa megnyerése mellett a Bajnokok Ligája elsőséget is begyűjtötte - a budapesti fináléban a 27 éves játékos is betalált.

A fogadóirodák szerint a házigazda franciák és a címvédő, háromszoros győztes amerikaiak végső sikere számítana leginkább papírformának, de a németek aranya mellett a négy éve bronzérmes angolok és az Európa-bajnok hollandok diadala sem lenne meglepetés.

A sportági nagyhatalomnak számító brazilok eddig nem nyertek világbajnoki címet, s ezúttal sem sorolhatók a trófea legfőbb várományosai közé. Azzal együtt sem, hogy a keret tagja a nemzetközi szövetség (FIFA) által hatszor - így tavaly is - az év legjobb játékosának választott Marta, illetve a 41 éves Miraildes Maciel Mota - sportági becenevén Formiga -, aki csak az első, 1991-es világbajnokságon nem szerepelt, azóta mind a hat tornán részt vett.

Lesz viszont nagy hiányzója is a vb-nek, ugyanis a tavaly első női aranylabdásnak választott, Marozsánhoz hasonlóan az Olympique Lyonban futballozó Ada Hegerberg 23 esztendős kora ellenére már két éve lemondta a válogatottságot. Elmondása szerint nem érezte magát megbecsülve, állandóan rémálmok gyötörték a nemzeti együttesnél. Azóta a norvég szövetség megduplázta a női válogatott díjazását, viszont Hegerberg nem tért vissza, így ő csak szakkommentátorként lesz jelen a tornán, nélküle pedig a skandináv együttes nincs a legnagyobb favoritok között.

Női tornán először használják majd a videobírós rendszert (VAR), továbbá elsőként alkalmazzák FIFA-tornán a sportág múlt szombaton életbe lépett új szabályait is, amelyeket például a férfiak Nemzetek Ligája négyes döntőjében még nem használnak.

A június 20-án záruló csoportkörből a hat kvartett első két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut a 16 közé. A nyolcaddöntőket június 22. és 25., míg a negyeddöntőket 27. és 29. között rendezik. A két elődöntőre július 2-án és 3-án kerül sor, a bronzmérkőzést július 6-án, a finálét pedig egy nappal később játsszák Lyonban. A világbajnokságról a három legjobb európai együttes indulási jogot szerez a jövő évi, tokiói olimpiára.

Két magyar résztvevője is lesz a kilenc város egy-egy stadionjában sorra kerülő tornának: Kulcsár Katalin a kilenc európai játékvezető egyikeként fújja majd a sípot, Török Katalin pedig a 18 asszisztens között kapott helyet.


A női világbajnokság csoportbeosztása:

-------------------------------------

A csoport:
Franciaország, Koreai Köztársaság, Norvégia, Nigéria

B csoport:
Németország, Kína, Spanyolország, Dél-afrikai Köztársaság

C csoport:
Ausztrália, Olaszország, Brazília, Jamaica

D csoport:
Anglia, Skócia, Argentína, Japán

E csoport:
Kanada, Kamerun, Új-Zéland, Hollandia

F csoport:
Egyesült Államok, Thaiföld, Chile, Svédország
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!