Női röplabda Eb - A nyolcaddöntő az alapcél, a negyeddöntőhöz bravúr kell - ELŐZETES

Sport, 2019.08.22

A nyolcaddöntőbe jutás a minimális célja a magyar női röplabda-válogatottnak a pénteken rajtoló budapesti társrendezésű Európa-bajnokságon, a negyeddöntőbe kerüléshez már több bravúrra is szüksége lesz a csapatnak.

Az Eb-újonc észtek ellen kezdi, jövő csütörtökön az olimpiai negyedik, világbajnoki elődöntős hollandokkal szemben zárja a csoportkört a belga Jan De Brandt csapata, amely e két mérkőzés között a románokkal, az azeriekkel és a horvátokkal találkozik. A magyar szövetség és a szakmai vezetés célkitűzése a csoportból való továbbjutás, azaz a legjobb 16 közé kerülés, amihez az első négy között kell végeznie.

"Már az első mérkőzésünkön sem lesz könnyű dolgunk, mert bár papíron az észtek a csoport leggyengébb tagjai, fiatal játékosok alkotják a keretüket, és támadásban nagyon erősek" - mondta előzetes esélylatolgatásában a riválisról az MTI-nek Jan De Brandt.

A 60 éves szakvezető - aki másodszor vezeti Eb-n a magyar válogatottat - kiemelte, a másik négy csapat mindegyikének olasz vezetőedzője van, így hiába győzték le a magyarok az utóbbi években az azerieket, a horvátokat és a románokat is, ezúttal biztosan csak a legjobb játékkal lesz ellenük esélye csapatának.

"A legmagasabb szintű szakmai munka folyik a riválisoknál, akik nyilván rendkívül felkészülten érkeznek majd Budapestre" - nyilatkozta a szövetségi kapitány, aki hozzátette, a hollandok kiemelkednek a csoportból.

"Rutinos, a világ legjobb csapataiban játszó röplabdázóik vannak" - tett hozzá a németalföldiekkel kapcsolatban De Brandt, aki szerint "nem számít hogyan, de a nyolcaddöntőt el kell érni".

Ludvig Zsolt, a magyar szövetség főtitkára kifejtette, tettvágyó, motivált csapatot látott az edzéseken és az eddigi mérkőzéseken, ráadásul az utóbbi évek egyik legjobb felkészülésén van túl a keret.

"Sok meccs, sok külföldi túra van a lányok mögött, rengeteg lehetőség volt arra, hogy összeszokjanak. Együtt mondtuk ki, hogy a cél a nyolcaddöntős szereplés, utána minden esetleges győzelem és továbbjutás óriási eredmény lenne" - fogalmazott a főtitkár.

Amennyiben a magyar csapat továbbjut csoportjából, a nyolcaddöntőt ugyancsak hazai pályán vívhatja az A csoport valamely tagjával úgy, a csoportgyőztes a másik hatos negyedikjével, a második a harmadikkal csap össze a nyolcba kerülésért.

Amennyiben a magyar és az ugyancsak házigazda török válogatottnak egymás ellen kéne játszania, az európai szövetség módosítja a párosításokat úgy, hogy mindkét együttes hazai környezetben folytathassa szereplését.

Ha a magyarok csoportjuk negyedik helyén végeznek, a nyolcaddöntőben jó eséllyel a világbajnok szerb csapat érkezne Budapestre, ezért is lenne fontos De Brandt együttesének, hogy minél több győzelmet szerezzen a csoportkörben, mert csak úgy lehet reális esélye a negyeddöntős szereplés kiharcolására.

A péntektől szeptember 8-ig, Budapest mellett három további helyszínen - Ankarában, Lódzban és Pozsonyban - sorra kerülő kontinenstorna az első, amelyen 24 válogatott vehet részt. A magyarok sorozatban harmadszor lesznek ott a tornán, 2015-ben a 12., tavalyelőtt a 15. helyen végeztek. Dobogóra eddig négyszer állhatott a nemzeti csapat: 1975-ben ezüst-, 1977-ben, 1981-ben és 1983-ban bronzérmet szerzett.

A mostani lesz a 30. női Eb, a rekorder oroszok (illetve szovjetek) eddig 19. alkalommal nyertek aranyérmet. A címvédő a szerb válogatott, két éve, Azerbajdzsánban a hollandokat verték a fináléban.

A mostani tornán a negyeddöntőknek Lódz és Ankara ad otthon, a végjáték küzdelmeit a török fővárosban rendezik.


A magyar válogatott Eb-kerete:

feladók:
Bleicher Réka, Tálas Zsuzsanna

ütők:
Bokorné Liliom Rita, Dékány Bernadett, Németh Anett, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Szerencsés-Miklai Zsanett, Török Kata

centerek:
Gyimes Zsófia, Nagy Eszter, Pekárik Eszter

liberók:
Molcsányi Rita, Tóth Fruzsina
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!