Női röplabda Európa-liga - Jó kezdés után négyszettes magyar vereség az ukránoktól

Sport, 2022.06.02

A magyar női röplabda-válogatott négy játszmában kikapott az ukrán csapattól az Európa-liga arany divíziójának csütörtöki összecsapásán, a C csoportban a Tüskecsarnokban.

A német Andreas Vollmer vezette nemzeti csapat szombaton újra összecsap az ukránokkal Budapesten, majd jövő szerdán a románok otthonában zárja a sorozatot, melynek elődöntőjébe a három csoportelsőn kívül a legjobb második jut be.


Eredmény, Európa-liga, arany divízió, C csoport:
Ukrajna-Magyarország 3-1 (-25, 17, 18, 19)
------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Milenko 21, Bojko 18, illetve Kiss G. 14, Petőváry 12

A csoport állása: 1. Ukrajna 7 pont/3 mérkőzés, 2. Románia 4/3, 3. Magyarország 1/2


A megfiatalított magyar csapat - amelyből a korábbi évekhez képest több kulcsember hiányzott - múlt szombaton hazai pályán a románokkal szembeni 3-2-es vereséggel kezdett. A csoportelső ukrán válogatott - amelyből ugyancsak hiányzott több meghatározó játékos - múlt héten kétszer is összecsapott a román csapattal: előbb 3-2-re kikapott, majd 3-1-re győzött.

Az ezen a mérkőzésen hivatalosan pályaválasztó ukránok az országukban zajló háború miatt bolgár szövetségi kapitányuk, Ivan Petkov közreműködésének köszönhetően Bulgáriában készültek a sorozatra, de minden mérkőzésüket idegenben játsszák. A vendégek keretében ott volt Julija Bojko, aki az elmúlt idényben triplázott a Vasas Óbudával. Az ukránok a himnuszukat szívükre tett kézzel, mindannyian vállukra terített nemzeti színű zászlóval énekelték.

A magyar keretből ezúttal is Pekárik Eszter maradt ki, a kezdőcsapatban pedig Németh Anettet leszámítva azok kaptak lehetőséget, akik öt nappal ezelőtt egyáltalán nem, vagy csak keveset játszottak: mindez azt jelentette, hogy a liberó Szalai Anna és a center Zólyomi Rebeka személyében két újabb újoncot avatott a válogatott.

Az első játszmában a szokatlan felállás ellenére jól kezdtek a házigazdák, Petrenkó Brigitta változatosan szervezte az együttes támadójátékát. A magyar játékosok hatékonyabban támadtak és kevesebbet rontottak, mint vendégeik, így a hajráig magabiztosan vezettek. A sokat cserélő ukránok a végjátékban négy szettlabdát is hárítani tudtak, de egy hosszúra szálló ütésük után a Németh vezette hazaiaké lett a felvonás.

A második szettre összeszedték magukat a vendégek, elsősorban annak köszönhetően vezettek több ponttal, hogy a nyitásaik sokkal hatékonyabbak voltak, mint korábban. Legjobb pontszerzőjét, Némethet a játékrész derekán lecserélte Vollmer, a különbség pedig egyre nagyobb lett a csapatok között. Ezúttal az ukránok voltak azok, akik irányítottak és könnyedén egyenlítettek.

A harmadik játékrészre több poszton is változtatott a magyar szövetségi kapitány, de továbbra is az ukránok voltak fölényben: a rivális remek szerváit nehezen tudták megszelídíteni a hazai fogadók, ami miatt könnyen kiismerhetővé vált a vendéglátók támadójátéka. A magyarok a játszma derekán ászokkal és jó blokkokkal közelebb zárkóztak ugyan, de a vendégek három pontnál nem engedték közelebb őket, és Bojko, valamint Szvitlana Dorszman vezérletével megfordították a találkozót.

A negyedik játszma sem hozott jelentős változást, az ukrán együttes magabiztosan vezetett a szépen küzdő, de riválisához képest tapasztalatlan magyarokkal szemben. A hazai csapat a szett második felében több szép megoldással is előrukkolt, de a mezőnymunkában is egyre inkább feljavuló vendégek magabiztosabban teljesítettek, így megérdemelten szerezték meg mindhárom pontot.

A 110 perces mérkőzés legjobbja az ukránok balkezes ütőjátékosa, Olekszandra Milenko volt 21 ponttal, a magyaroktól Kiss Gréta 14 ponttal zárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!