Női röplabda Európa-liga - Nagy csatában nyertek a horvátok Kaposváron

Sport, 2019.06.08

A magyar női röplabda-válogatott szombaton nagy csatában 3-2-re kikapott a vendég horvát csapattól Kaposváron az Európa-liga arany divíziójának negyedik fordulójában.

A múlt hónapban átadott új Kaposvár Arénában ez volt az első hivatalos sportesemény.

A belga Jan De Brandt irányította, két-két győzelemmel és vereséggel álló nemzeti együttes jövő szerdán Grazban az osztrákok vendége lesz.


Női Európa-liga, arany divízió, B csoport, 4. forduló:
Magyarország-Horvátország 2-3 (-16, 20, -22, 23, -10)
-----------------------------------------------------
a legeredményesebb pontszerzők: Szakmáry 16, Németh 14, illetve Fabris 26, Mlinar 17, Klaric 16

Az állás: 1. Horvátország 10 pont/4 mérkőzés, 2. Magyarország 7/4, 3. Ausztria 3/3, 4. Franciaország 1/3


A tavaly ezüstérmes, az augusztusi, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott bő keretéből ezúttal Bleicher Réka, Pallag Ágnes és Pintér Andrea maradt ki. A magyarok az első fordulóban 3-1-re nyertek a franciák ellen Nyíregyházán, a második körben ugyanilyen arányban kikaptak a horvátok vendégeként Varasdon, majd ismét egy franciák elleni 3-1-es diadal következett, ezúttal idegenben.

A magyar válogatott rendkívül pontatlan játékkal kezdett, sem nyitásfogadásban, sem a támadások befejezésében nem tudta felvenni a versenyt riválisával. A BL-döntős olasz Conglieanótól az orosz Dinamo Kazanyba szerződő Samanta Fabris vezérelte vendégek könnyedén nyerték meg az első szettet.

A második felvonásra nyitásfogadásban sokat javult a magyar csapat teljesítménye, ebből pedig Szakmáry Gréta és Bokorné Liliom Rita is remek pontokat szerzett. Bár a horvát csapat blokkban jobban teljesített, De Brandt együttese végig vezetve egyenlített.

A harmadik játszma első harmadában jól tartotta magát a hazai együttes, ám 11-10 után sorozatban követte el a hibákat, az ekkor összeszedett ötpontos hátrányt pedig már nem tudta ledolgozni a csapat, a horvátok az elmúlt két szezonban Békéscsabán légióskodó Lucija Mlinar ponterős játékának is köszönhetően ismét magukhoz ragadták a vezetést.

A negyedik etapot az addig csereként is igen eredményesen játszó Németh Anettel kezdte a vendéglátó, s az ő pontjaival sokáig tartotta is néhány pontos előnyét a magyar válogatott. A hajrá előtt Fabris 22. pontjával egyenlítettek a horvátok, de a hazaiak az utolsó labdameneteket hibátlanul hozták le, így ismét egyenlítettek.

A rövidített felvonás első labdameneteiben még a magyarok álltak jobban, ezt követően azonban végig a horvátok akarata érvényesült, akik a varasdi összecsapás után ismét legyőzték a magyarokat, ezúttal 147 perces mérkőzésen. A két csapat az augusztusi Európa-bajnokságon is azonos csoportban szerepel majd.

"Nagyon jól küzdöttünk, jó mérkőzést játszottunk a horvátokkal, de általában rosszkor hibáztunk" - fogalmazott a találkozó után Németh Anett, a magyar csapat egyik legjobbja. Hozzátette, az első szettben valószínűleg azért ment kevésbé jól a játék a válogatottnak, mert sok erőnléti edzésük van, így nagy terhelés alatt állnak.

"A második szettől jobban és egymásért küzdve röplabdáztunk, ez a későbbiekben is fontos lesz" - tette hozzá az Egyesült Államokban tanuló ütőjátékos.

Jan De Brandt szövetségi kapitány szerint kicsit szerencsétlen volt csapata, mert a center Pintér Andrea a pénteki edzésen, míg az ütő Sándor Renáta közvetlenül a mérkőzés előtt "dőlt ki" a sorból.

"Az elején ehhez a helyzethez kellett alkalmazkodnunk, de aztán elkezdtünk jobban szerválni és hatékonyabban támadni, így végig pariban voltunk a horvátokkal" - nyilatkozta a belga szakember, aki szerint ha a hajrában picit precízebb tudott volna lenni együttese, akkor így is nyerhetett volna.

Az El-ben három csoportban zajlanak a küzdelmek, a kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben. Amennyiben a B csoportot a horvát együttes nyeri, akkor a három csoport legjobb másodikja kerül még elődöntőbe.


A további program:
június 12.: Ausztria-Magyarország, Graz 17.55
június 15.: Magyarország-Ausztria, Nemzeti Közszolgálati Egyetem 15.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!