Női röplabda Extraliga - Fővárosi és vidéki rangadó az elődöntőben - ELŐZETES

Sport, 2019.03.22

Biztosan lesz fővárosi és vidéki csapat is a női röplabda Extraliga fináléjában, mivel a vasárnap kezdődő elődöntőben Vasas-UTE és Nyíregyháza-Békéscsaba párharcokat rendeznek.

Az előzetes erőviszonyok és a játékoskeretek alapján a kupagyőztes Nyíregyháza és a bajnoki címvédő BRSE párharca ígéri a nagyobb csatát még annak ellenére is, hogy Hollósy László tanítványai ebben az idényben ötből ötször (négy bajnoki mellett a kupadöntőben is) legyőzték viharsarki riválisukat.

A nyíregyháziak - részben a csabaiak elleni ötszettes győzelmek miatti pontvesztésekkel - így is csak a második helyen zárták az alapszakaszt, noha nekik volt a legkevesebb vereségük (3). Az elődöntőnek mégis ők vághatnak neki pályaelőnyből, de Hollósy szerint félre kell tenniük az eddig történteket, mert a Békéscsabát biztosan fűti a becsvágy.

"Óva intem a lányokat attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le a korábbi mérkőzésekből, mert a BRSE erősebb annál, minthogy ezüsttálcán átnyújtsa nekünk az elődöntőt" - vélekedett a szakember. A korábbi szövetségi kapitány az MTI-nek azt mondta: október óta taktikailag, fizikálisan és mentálisan is sokat léptek előre, a 17 alapszakasz-győzelmük sokatmondó, de ellenfelüknek ez az egy sorozat maradt, hogy "valami nagyot domborítson".

"Úgy gondolom, a játékosaink érzik, hogy ez nem lesz sétagalopp. Nagy küzdelemre számítok" - jelentette ki Hollósy, aki szerint arra a kérdésre, hogy a pályaelőnyük jelent-e valamit, majd csak a jövő ad választ.

A BRSE játékosai nagyon szeretnék bebizonyítani, hogy az övék a legjobb csapat: Tálas Zsuzsanna csapatkapitány szerint ha képesek a saját játékukat játszani, nincs együttes, amely meg tudja őket állítani.

"Az alapszakasz után mindenkinek jót tett a néhány napos szünet, így kicsit kiszakadhatott az itteni környezetből. Bízom a csapattársaimban és hiszek abban, hogy képesek leszünk a legjobbunkat nyújtani" - fogalmazott az MTI érdeklődésére a válogatott feladó, aki szerint kulcsfontosságú lesz, hogy az idény során először két teljes hetet tudtak készülni a soron következő ellenfelükre.

A nyíregyháziaktól elszenvedett szezonbeli öt vereségről azt mondta, hogy ha ott is van a fejekben, ami eddig történt, reméli, ezt minden játékostársa pozitív irányba tudja fordítani, és motiválóan fog hatni rájuk az eddigi sikertelenség.

A viharsarkiak ebben az idényben eddig tízszer kaptak ki magyar együttestől - az előző szezonban összesen három mérkőzést veszítettek el hazai riválissal szemben, 2017 decembere előtt pedig 88 mérkőzéses veretlenségi szériájuk volt magyar csapatok ellen.

A másik párharcban az alapszakasz-győztes Vasas - amely egy évvel ezelőtt csak osztályozón maradt bent az Extraligában - az esélyes, ugyanakkor az Újpest javuló játékot mutatott az utóbbi hetekben.

"Keményen készülünk a rájátszásra, mert tudjuk, hogy egy jó csapat vár ránk. Az alapszakaszban elért eredményünk szép, de már egyáltalán nem fontos, mert az a múlt" - nyilatkozta az MTI-nek az angyalföldiek lengyel vezetőedzője, Jakub Gluszak. Hozzátette, hosszú párharcra számít az újpestiek ellen, de mint a szezon során mindig, most is csak a soron következő, jelen állás szerint a vasárnapi első mérkőzésre koncentrál, azon szeretné, ha tanítványai a lehető legjobb teljesítményt nyújtanák.

A túloldalon Kántor Sándor szerint - akinek sérülések, valamint a játékoskeretben történt változások miatt többször is újra kellett építenie a csapatot - ellenfelük nagyon stabil alapjátékkal rendelkezik, így nekik az az első számú céljuk, hogy ezt megbontsák.

"Rég találkozott két budapesti csapat az elődöntőben, így már önmagában emiatt jó párharcot várok. Az utóbbi hetekben pozitív dolgokat láttam, a csapatom sikerre éhes, a játékosok szeretnék megmutatni, mit is tudnak valójában" - mondta az egykori kiváló játékos.

"Szezon közben kellett újraépíteni a csapatot, én pedig nem vagyok Harry Potter, hogy intek egyet a varázspálcámmal, és egyből meg is vagyunk - az alapoktól kellett nekiállnunk a munkának, mostanra úgy érzem, kétféle összetételben is ütőképesen tudunk felállni" - tette hozzá Kántor.

A mostani idényben az egymás elleni mérleg a piros-kékeknek kedvez: az első mérkőzésen elszenvedett 3-2-es vereség után kétszer 3-0-ra, egyszer pedig 3-1-re győzték le a lila-fehéreket.

A párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak.


Az elődöntő menetrendje:

1. mérkőzés:
március 24. vasárnap: Vasas Óbuda-UTE 18.00, Fatum Nyíregyháza - Swietelsky-Békéscsabai RSE 19.00

2. mérkőzés:
március 30., szombat: UTE-Vasas Óbuda 18.00, Swietelsky-Békéscsabai RSE - Fatum Nyíregyháza 18.00

3. mérkőzés:
április 4., csütörtök: Fatum Nyíregyháza - Swietelsky-Békéscsabai RSE 20.00
április 7., vasárnap: Vasas Óbuda-UTE 18.00

4. mérkőzés (ha szükséges):
április 10., szerda: Swietelsky-Békéscsabai RSE - Fatum-Nyíregyháza 18.00
április 11., csütürtök: UTE-Vasas Óbuda 20.00

5. mérkőzés (ha szükséges):
április 14., vasárnap: Vasas Óbuda-UTE 18.00
április 15., hétfő: Fatum Nyíregyháza - Swietelsky-Békéscsabai RSE 20.00


A bajnoki döntő és a bronzmérkőzéses sorozat április 22-én rajtol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!