Olimpiai kvalifikációs birkózótorna - Halidov és Kuramagomedov is kikapott a negyeddöntőben

Sport, 2021.03.18

Lemaradt a kvótáról az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén a magyar szabadfogású csapat, miután Halidov Gamzatgadzsi és Kuramagomedov Murad is kikapott a negyeddöntőben.

Az öt hazai sportolóból a nyolcaddöntők után csupán a két honosított versenyző maradt állva, ám abban lehetett reménykedni, hogy legalább egyikük az esti, kvótáról döntő elődöntőben is érdekelt lesz majd. A siker viszont mindkettejük esetében elmaradt.

Először az 57 kilóban szereplő Halidovot szólították szőnyegre, aki viszonylag könnyű nyitómeccse után - melyen 6-0-ra verte az olasz Simone Vincenzo Piroddut - az elődöntőért az ukrán U23-as Európa-bajnok, 2017-es felnőtt vb-harmadik Andrij Jacenkóval találkozott, aki egyértelmű esélyese volt a negyeddöntőnek.

A két birkózó láthatóan tartott egymástól, az első másfél percben szinte egymáshoz sem értek, a bírónak kellett figyelmeztetnie őket passzivitásuk miatt. A találkozó első pontját is az aktivitás hiánya eredményezte, Halidovot ugyanis intették, és a rendelkezésére álló fél percben sem csinált akciót. Az 1-0-s hátrány élénkebbé tette a hazai birkózót, egy szép lábra támadás után kiléptette riválisát, ezzel egyenlített, és a később szerzett ponttal előnyben volt a szünetben.

Jacenko a pihenő után átvette az irányítást és uralta a meccset, ráadásul két támadása is eredményes volt, Halidov pedig hiába próbálkozott, egy lenti visszafogáson kívül nem tudott akciót csinálni ellenfelén, aki 5-2-es sikerével egy győzelemre került a tokiói kvótát jelentő fináléba jutástól.

Előzetesen úgy tűnt, hogy a 74 kilogrammban érdekelt Kuramagomedov Muradnak jobb esélyei vannak a győzelemre, mivel riválisának, az azeri Khadzhimurad Gadzhiyevnek a felnőtt mezőnyben Európa Játékok harmadik helyen kívül még nem volt igazán kiugró eredménye.

Az összecsapás első felében a magyar színekben versenyző szabadfogású akarata érvényesült, másfél perc passzív birkózás után ugyanis intése alatt szép akcióval levitte ellenfelét, majd bebillentette, így két perc után 4-0-ra vezetett. A menet majdhogynem tökéletesen alakult az ő szempontjából, egészen az utolsó másodpercekig, amikor egy zónaközeli helyzetből ellenfele néhány centivel elkerülte a kiléptetést, a visszatámadása után viszont Kuramagomedov kilépett. A 4-1-es előny még mindig megnyugtatónak tűnt, ám mint a végén kiderült, sokba került a hiba a magyarnak.

A második menetben végig az azeri ment előre, Kuramagomedov csak a védekezésre összpontosított, amit szinte végig jól csinált, ám ereje egyre fogyott, ahogy passzivitása is szembeötlővé vált. Gadzhiyevnek sokáig nem sikerült komoly akciót bemutatnia, egyszer azonban sikerült kiléptetnie (4-2) ellenfelét, majd fél perccel a vége előtt Kuramagomedovot megintették (4-3). A tatabányai színekben versenyző szabadfogású ekkor már nagy bajban volt, láthatóan az utolsó erőtartalékait is elhasználta, ennek ellenére másodperceket kellett volna már csak kibírnia a győzelemhez, ám a rendületlenül támadó Gadzhiyevnek sikerült egy lábratámadással levinnie a végén, így a mérkőzésidő lejártakor 5-4-es azeri vezetésre váltott az eredményjelző, ami Kuramagomedov vereségét jelentette.

Halidovékat megelőzően Veréb István (86 kg), Korcsog Milán (97 kg) és Ligeti Dániel (125) egyformán az első meccsén kikapott, így magyar szabadfogású nem tudott csatlakozni a már tokiói kvótás, világbajnoki harmadik Muszukajev Iszmailhoz (65 kg). Erre a folytatásban már csupán májusban, a szófiai világkvalifikációs versenyen lesz esélyük a fogásnem képviselőinek.

A pénteki napon magyar részről négy női versenyző, Szekér Szimonetta (53 kg), Barka Emese (57 kg), Szabados Noémi (68 kg) és Németh Zsanett (76 kg) száll harcba a kvótáért, melyet minden számban a döntősök szereznek meg a BOK Csarnokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!