Online sakktorna - Nakamura nyerte az alapszakaszt, Ting legyőzte Carlsent

Sport, 2020.04.30

Hikaru Nakamura nyerte a világbajnok Magnus Carlsen által életre hívott nyolcfős online sakkverseny csütörtökön zárult alapszakaszát.

Az amerikai nagymester 2-2-es döntetlennel zárta a négy rapid partit Maxime Vachier-Lagrave ellen, ezért az úgynevezett armageddon játszmára maradt a döntés, amelyben a világosnak öt, míg a sötétnek négy perc gondolkodási ideje van, de remi esetén utóbbi a győztes. Nakamura sötéttel késztette feladásra francia ellenfelét, így előbbi két, utóbbi egy ponttal gazdagodott.

A nap rangadóján a kínai Ting Li-zsen 3-1-re múlta felül a norvég vb-címvédőt, amelynek köszönhetően a kínai másodikként, Carlsen pedig harmadikként zárt, azaz az elődöntőben ismét összecsapnak egymással.

A negyedik elődöntős az amerikai Fabiano Caruana lesz, aki ezúttal 2,5-1,5-re kikapott a holland Anish Giritől, a négy között pedig honfitársával, Nakamurával ül asztalhoz.

Az utolsó kör negyedik párharcában az orosz Jan Nyepomnyascsij armageddonban bizonyult jobbnak az iráni Alireza Firuzjánál.

Az elődöntő mezőnye már az utolsó, hetedik forduló előtt kialakult, így csak az volt a kérdés, ki kivel játszik majd a négy között. Pénteken az amerikai házirangadóra kerül sor, míg szombaton Ting és Carlsen küzd egymással, a finálét vasárnap rendezik.

A világranglista öt legjobbját is felvonultató szupertorna összdíjazása 250 ezer dollár, a győztes 70 ezret kap.


Az alapszakasz végeredménye: 1. Hikaru Nakamura (amerikai) 15 pont, 2. Ting Li-zsen (kínai) 15, 3. Magnus Carlsen (norvég) 13, 4. Fabiano Caruana (amerikai) 13, 5. Jan Nyepomnyascsij (orosz) 8, 6. Alireza Firuzja (iráni) 7, 7. Anish Giri (holland) 7, 8. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 6
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!