Országúti kerékpáros ob - Valter Attila nagy csatában előzte meg Dina Mártont

Sport, 2022.06.24

Valter Attila diadalmaskodott az országúti kerékpárosok országos bajnokságának férfi mezőnyversenyében pénteken.

A Pannonhalma környéki 166,1 kilométeres távnak 30 fokos melegben vágott neki a 82 fős - U23-as és felnőtt - férfi mezőny. A 16,5 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer teljesítették a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör - mindannyiszor feltekertek az apátsághoz -, valamint egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba.

A női verseny nyugodt kezdésével ellentétben itt már az első körben megindultak a támadások, több sikertelen kísérlet után kialakult egy ötfős élboly. Ezt egy sajnálatos baleset verte szét: egy félreállított civil autó a rendőri karjelzés ellenére váratlanul keresztbe kanyarodott a boly elé, négyen nagyot buktak. Dr. Rózsa Szilveszter versenyorvos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Gönczy Gergőt kulcscsonttörés és a térdén lévő vágott seb miatt mentő szállította el, míg Wermeser Zsombor zúzódásokat szenvedett.

A baleset utáni kavarodás nyomán háromfős boly maradt elöl, Istlstekker Zsolt és Drijver Bertold (Epronex Hungary), valamint Dina Márton (EOLO-Kometa), rájuk zárkózott fel Valter Attila (Groupama-FDJ). Előbb Istlstekker, majd az emelkedő első mászásakor Drijver szakadt le, így Valter és Dina egymás közt döntötték el a bajnoki cím sorsát. Az emelkedőkön sorra "kóstolgatták" egymást, az aranyérem sorsáról mégis az utolsó mászás határozott: Valter hosszú hajrát nyitva előzte meg barátját.

"Ő picivel többet próbálkozott, én nagyon elfáradtam, a végére nem éreztem annyira szuperül magam, mint vártam, Marci pedig nagyon meggyőző volt" - hangsúlyozta az MTI-nek Valter, hozzáfűzve: komoly görcsei voltak, pedig ez nem szokott előfordulni. - "Okosan kellett csinálni a végét, bíztam benne, hogy ha kibírom vele, akkor az utolsó métereken a végsebességem jobb lesz hozzá képest".

Kiemelte: nagyon kemény verseny volt, Dina pedig remek formában tekert.

"Piciket vezettünk a legvégén, éreztük, hogy a hajrára kell hagyni a döntést, ekkor pedig még kicsi előnyt sem engedtem neki. Szuper verseny volt, a végsebességem döntött, de mindketten megérdemeltük volna a bajnoki címet, tisztességesen dolgozott végig Marci is" - emelte ki a friss bajnok.

Dina úgy értékelt: megpróbálta nem az utolsó körre hagyni a döntést.

"Jól csinálta, elölről nyitott egy relatív hosszút, gyorsabb mint én, arra játszottam, hogy talán több erőm marad a végére. A hajrában mindent megtettem, de nem volt bennem több" - fogalmazott.

A harmadik helyet a Dijvert az utolsó métereken megelőző Peák Barnabás szerezte meg.


Eredmények:

férfiak (166,1 km), magyar bajnok:
Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:04:14 óra
2. Dina Márton (EOLO-Kometa) 2 másodperc hátrány
3. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:25 perc hátrány


korábban:

női mezőnyverseny (89,3 km), magyar bajnok:
Vas Kata Blanka (SD Worx) 2:31:38 óra
2. Jordán Dorka (Panorama Hungary WCT) 1:46 perc hátrány
3. Zsankó Petra (Cookina ARBÖ ASKÖ Graz) 7:29 p h.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!