Öttusa Eb - A hetedik helyről kezdi a kombinált számot Kovács Sarolta

Sport, 2019.08.11

A kombinált szám előtt a hetedik helyen áll Kovács Sarolta az angliai Bath-ban zajló öttusa Európa-bajnokság hagyományos versenyében, amelyben nyolc olimpiai kvóta talál gazdára.

Az Alba Volán SC sportolója a lovaglás előtt negyedik volt, így egy hibátlanhoz közeli teljesítménnyel megerősíthette volna pozícióját a közvetlen élcsoportban, mivel itt is - akárcsak a férfiaknál szombaton - sok volt a rontás. Jól is kezdett, stabilnak tűnt a lovaglása, megvolt a tempója, de a 3-as akadálynál hirtelen megállt a lova, majd az ismételt próbálkozásnál lehúzta a rudat. Ez tíz, illetve hét pont levonással járt, és közben ment az idő is. Kovács a folytatásban összeszedte a lovát, amely csak az utolsó, a 12-es akadályt húzta még le. A hibákért 24, időtúllépésért 9 pontot vontak le tőle, így a lehetséges 300-ból 267-et szerzett. Ugyanez a ló az első fordulóban három veréssel ment végig.

A másik két magyarnak, a lényegesen kevesebb tapasztalattal rendelkező Guzi Blankának és Gulyás Michelle-nek hasonló feladatot kellett megoldania, ugyanazt a lovat kapták, mivel előbbi 36., utóbbi pedig 18. volt két szám után. Guzi nyolc, Gulyás négy veréssel teljesítette a pályát, és mindkettejüknél volt időtúllépés (237, 263). Összetettben Gulyás 18., Guzi pedig 31. a 18.30-kor kezdődő, lövészetekkel kombinált futás előtt.

A nehéz lovaspályát négyen nem tudták teljesíteni, köztük az addig éllovas francia Elodie Clouvel és a 2017-ben világbajnok orosz Gulnaz Gubajdullina. Az egyetlen hibátlan és szintidőn belüli lovaglást - a férfiakat és a nőket is beleszámítva - az orosz Adelina Ibatullina mutatta be.

A verseny végén úgy osztják ki a nyolc olimpiai kvótát, hogy ha az első nyolcban végez a világkupa-döntő győztese, a litván Laura Asadauskaite - aki a zárószám előtt a hatodik -, akkor a kilencedik helyezett is örülhet. Kitétel az is, hogy egy nemzetből itt csak egy versenyző juthat olimpiai kvalifikációhoz, úgyhogy akár még további pozíciók is kvótát érhetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!