Öttusa-vk - Sikeres volt a vb-főpróba

Sport, 2019.05.06

A szeptemberi, budapesti világbajnokság szempontjából is sikeres, hasznos tapasztalatokat eredményező volt a székesfehérvári világkupaverseny Gallai István, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára szerint.

"A világkupa a világbajnokságot szolgálta, mindent az év legrangosabb eseményét figyelembe véve rendeztünk és figyeltünk" - mondta az MTI-nek a tapasztalatokat összegezve.

A legfontosabb berendezés a vb-re legyártatott, és első alkalommal a Bregyó-közi Atlétikai Központban felállított, mozgatható tetejű színpad, amelyen a bónuszvívás zajlott, és zajlik majd a vb-n is. A főtitkár kiemelte, azért volt szükség a leengedhető tetőszerkezetre, hogy a színpad mögötti eseményeket ne takarja ki, minden látható legyen.

"A Bregyó-köz atlétikai pályájának adottságai megegyeznek a vb helyszínéül szolgáló Kincsem Parkéval, ezért modellezni tudtuk a világbajnokságot. Akkor is kis területen kell majd megrendezni a bónuszvívást, a lovaglást és a kombinált számot" - emlékeztetett rá.

A próbaversenyen kiderült, hogy a helyszűke miatt a futópálya eléggé kanyargósra sikerült, ezért megpróbálják futhatóbbá, barátságosabbá tenni a kanyarokat.

"Az esős, szeles időjárás is több problémát felszínre hozott, bebizonyosodott például, hogy a lőtérnél az esőelvezetést meg kell oldani, mert becsöpögött a víz, és ilyen idő szeptemberben is előfordulhat" - magyarázta, majd hozzátette, hogy a vegyesváltó vívása is a rossz idő miatt csúszott 35 percet. A nemzetközi szövetség (UIPM) eredményközlő rendszere ugyanis mindent egy felhő-tárhelyen tárol, és az adatokhoz a rossz idő miatt nem tudtak hozzáférni, így késve készültek el a víváshoz szükséges csörtelapok.

Pozitív tapasztalat volt ugyanakkor, hogy a lézerlövészetes futások futamai után - ezek betétszámok voltak, és a szeptemberi öttusa vb-vel párhuzamosan is zajlik majd ugyanott laser-run vb - a lőtér gyorsabban átállítható a különböző távolságokra, mint gondolták, és a világbajnokságra vásárolt öt új ló is jól vizsgázott, akárcsak a kifejlesztett MÖSZ-applikáció, amely a verseny időrendjétől kezdve az eredményeken át a közlekedésig minden fontos információt tartalmaz. Sikert aratott, hogy a lövészetet kivetítőn is követhette a közönség, így minden szögből követhető volt a versenyzők szereplése, ami a vb-n várható nagyobb nézősereg miatt különösen fontos.

Gallai István kiemelte, hogy az egyik versenynapot a Nemzeti Sportügynökség munkatársával nézte végig. Összegzésként megállapították, hogy hasznos volt a főpróba, mert a hiányosságok felszínre kerültek, és szeptemberig még ki lehet javítani a hibákat, a jó ötletek, megvalósítások pedig megerősítést kaptak, valamint további építő jellegű gondolatok vetődtek fel, melyek a sikeres vb-rendezést szolgálják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!