Pánczél Gábor és Toncs Péter vezeti a magyar cselgáncsválogatottat

Sport, 2017.11.01

A Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöksége megbízta Pánczél Gábort a férfi, Toncs Pétert pedig a női szakág vezetésével.

A judoinfo szaklap szerdai tájékoztatása szerint alig ezer nappal a 2020-as, tokiói olimpia előtt az MJSZ elnöksége komoly változtatásra szánta el magát: Nagysolymosi Sándor elnöki tanácsadó - az 1984-es, varsói "ellenolimpia" győztese, aki a pekingi olimpiai ciklusban szövetségi kapitány volt - és Hangyási László mesteredző, a magyar dzsúdósport eddigi legeredményesebb trénere javaslatára Tóth László elnök a két rutinos szakembert kérte fel a szakmai munka közvetlen irányítására.

"Már a riói olimpia után történnie kellett volna valaminek, de a budapesti világbajnokságra tekintettel még türelmet kapott a szakma. Most viszont már nincs mire várnunk" - vélekedett Pánczél Gábor. A KSI SE vezetőedzője korábban volt már az MJSZ szakmai alelnöke is, legsikeresebb tanítványa a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián és a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél.

"A 2020-as olimpia nagyjából eldőlt, azokból tudunk majd válogatni, akiket most ismerünk" - folytatta Pánczél Gábor. "A későbbi olimpiákkal kapcsolatban azonban most kell elkezdenünk felelős gondolkodással együtt dolgozni, jövőt építeni" - jelentette ki a tréner, hozzátéve, a sportágban mindenkinek meg kell értenie, hogy ha a hajó Tokióban léket kap, akkor mindenki elsüllyed.

"Szerintem már léket is kapott a hajónk, mindenkire szükségünk van, hogy ezt befoltozzuk" - közölte Toncs Péter, a BHSE vezetőedzője, aki többek között a vb-bronzérmes Hadfi Dániel, a négyszeres vb-érmes Mészáros Anett és az ugyancsak vb-bronzérmes Karakas Hedvig útját egyengette-egyengeti. "Én is nehezen szántam rá magam erre a feladatra, hiszen több lesz vele a probléma, mint a dicsőség, de azzal győztem meg magam, hogy ha tényleg meg tudunk valamit változtatni, akkor meg kell tennünk. Közösen, csapatmunkára építve, egy kicsit más szemlélettel, más struktúrában dolgozva, mint eddig. Az a közeli cél, hogy felálljon egy válogatott, amely csapatként dolgozik, csapatként szerepel."

Mindkét mesteredző hangsúlyozta: számítanak a szövetségi edzők, regionális edzők, utánpótlás-koordinátorok munkájára, hiszen csak közös munkával, összefogva számíthat arra a magyar dzsúdósport, hogy a közelmúlt kiemelkedő sikereit meg tudja ismételni.

"Csütörtökön tartunk szakmai fórumot a magyarországi fizetett edzőknek, jövő kedden délután pedig a BHSE termében minden érdeklődnek beszámolunk majd elképzeléseinkről, terveinkről, a szakmai struktúráról" - mondta Pánczél Gábor.

A magyar válogatott érem nélkül zárta a tavalyi, riói olimpiát és az idei, budapesti világbajnokságot. Rio de Janeiróban Ungvári Miklós ötödik, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Joó Abigél pedig hetedik helyen végzett, míg a Papp László Arénában Csoknyai László, Tóth Krisztián és Bor Barna is ötödik lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!