Pézsa Tibor bekerült a vívó Hírességek Csarnokába

Sport, 2022.07.26

Újabb magyar taggal gyarapodott a vívó Hírességek Csarnoka: Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok kardozó 15. magyarként került a sportág legjobbjai közé.

Amint arra a hírről beszámoló hunfencing.hu oldal emlékeztet, nagyjából egy évtizede hozta létre a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) a sportági Hírességek Csarnokát. A lista azóta minden évben négy fővel bővülhet, akiket a nemzeti szövetségek ajánlását követően a FIE választ ki. Az új beválasztottak között van a 86 éves Pézsa Tibor, az 1964-es tokiói olimpia egyéni kardbajnoka, aki hat évvel később az ankarai világbajnokságon állhatott a dobogó tetejére. Emellett tagja volt a moszkvai vb-n 1966-ban aranyat nyerő kardcsapatnak. Olimpián még három bronzot, világbajnokságokon pedig öt ezüstöt és két bronzot gyűjtött még.

Mesterként több kimagasló vívót nevelt fel, többek között az olimpiai és világbajnok Nébald Györgyöt. A magyar kardvívás egyik legeredményesebb időszakában volt a fegyvernem vezetőedzője, és a mai napig segíti a munkáját Gárdos Gábornak, aki csapatával szombaton nyerte meg a női szakág történetének első magyar vb-címét.

A vívó Hírességek Csarnokának magyar tagjai: Bay Béla, Elek Ilona, Fenyvesi Csaba, Gedővári Imre, Gerevich Aladár, Kamuti Jenő, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Kulcsár Győző, Nagy Tímea, Pézsa Tibor, Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Schmitt Pál, Szabó Bence.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!