Phjongcshang 2018 - Hirscher kiesett, Kristoffersen az arany küszöbén

Sport, 2018.02.22

Phjongcshang kétszerese bajnoka, Marcel Hirscher kiesett a férfi műlesiklók első futamában a téli olimpia csütörtöki napján, így Henrik Kristoffersen áll az élen.

Az óriás-műlesiklásban ezüstérmes norvég sízőre reálisan csak Vancouver bronzérmese, a svéd Andre Myhrer lehet veszélyes a maga 21 százados hátrányával, ugyanis a harmadik francia Victor Muffat-Jeandet-nak már 62 század a lemaradása.

Szikrázó napsütés és hószállingózás egyszerre fogadta a 108 indulót. Az első igazán jó menetet a szám kétszeres világbajnoki érmese, Manfred Mölgg produkálta, de a négyes rajtszámmal induló Kristoffersen hamar bebizonyította, hogy lehet ennél sokkal jobban és gyorsabban is teljesíteni a 66 kapuból álló pályát. Szocsi bronzérmese tudta, hogy csak óriási kockázatot vállalva győzheti le az osztrák Hirschert, így egészen elképesztő sebességgel cikázott a kapuk között, egyetlen hiba a biztos kiesését jelentette volna, de még csak megingása sem volt. Előnyét a célig folyamatosan növelve 68 századot vert Mölggre.

Rögtön utána következett legnagyobb riválisa, a kombinációban és óriás-műlesiklásban is aranyérmes Hirscher, akire így nagy nyomást helyezett Kristoffersen. A szám világbajnoki címvédője elég darabosan, széles íveket síelve kezdett, már az első ellenőrző pontnál hátránya volt, de mozgása később sem lett összeszedettebb, az egyik kapu bevételekor pedig megbillent, s hiába fékezett minden erejével, lecsúszott a következőről, így a hatszoros összetett világkupagyőztes kiesett.

A hátralévő indulók közül egyedül a veterán, 35 éves Myhrer tudta megközelíteni az éllovast, így kettejük között dőlhet el az aranyérem sorsa. Még a két francia szlalomspecialista sem tudott közel férkőzni a két északi versenyzőhöz, ugyanis a kombinációban harmadik Victor Muffat-Jeandet-nak már 62 század a hátránya, amivel harmadik, míg a kombinációban ezüst-, az óriás-műlesiklásban bronzérmes Alexis Pinturault 82 százados lemaradással hatodik.

A második futamot magyar idő szerint hajnali 5 órától rendezik.


Eredmények:

Alpesi sí, férfi műlesiklás, állás az első futam után:
1. Henrik Kristoffersen (Norvégia) 47.72 másodperc
2. Andre Myhrer (Svédország) 47.93
3. Victor Muffat-Jeandet (Franciaország) 48.34
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!