Phjongcshang 2018 - Utolsó magyarként Tóth Ivett is bemutatkozik - ELŐZETES

Sport, 2018.02.20

Ugyan a hátralévő napokban lesznek még magyar indulók a phjongcshangi téli olimpián, de valamennyien szerepeltek már más számban, így szerdán utolsóként Tóth Ivett mutatkozik be a női műkorcsolyázók rövidprogramjában.

Az UTE 19 éves sportolója az öt, egyenként hatfős csoportból a harmadikban lép jégre, méghozzá másodikként. A sorsolás alapvetően kedvező Tóth Ivett számára, mivel ő nem szeret a csoport legvégén korcsolyázni. Ahhoz, hogy a pénteki kűrben is érdekelt legyen, a legjobb 24-ben kell zárnia a rövidprogramban. A tavalyi világbajnokságon sikerült neki, huszadik helyével szerezte meg a kvótát a dél-koreai játékokra.

A nagy esélyesek között az oroszokat és a kanadaiakat lehet említeni, ugyanis a világbajnoki címvédő Jevgenyija Medvegyeva mögött tavaly két tengerentúli állhatott még dobogóra Kaetlyn Osmond és Gabrielle Daleman személyében, a januári Európa-bajnokságon pedig Alina Zagitova legyőzte a honfitársát.

Sífutásban mindkét nemnél a szabadstílusú csapat sprintet rendezik meg. A férfiaknál nehéz elképzelni, hogy ne a norvégok nyerjenek, mivel a Phjongcshangban már kétszeres aranyérmes Johannes Hösflot Klaebónál jelenleg nincs gyorsabb sífutó, ezt bizonyította egyéni sprintben és a váltó befejező embereként is. A nőknél pedig norvég-svéd párviadalra van kilátás, ahol az egyéniben győztes Stina Nilsson révén talán utóbbiak az esélyesebbek.

A gyorskorcsolyázóknál a férfi és női üldözéses verseny következik, ebben pedig a hollandok a toronymagas favoritok, mivel nekik van a legtöbb kiemelkedő képességű versenyzőjük.

Az is eldől szerdán, hogy ki lesz az alpesi lejtők királynője. A legnagyobb esélye erre az amerikai Lindsey Vonn-nak van, aki a szakág legutóbbi három világkupaversenyét megnyerte. A szám vancouveri bajnoka ugyanakkor minden alkalommal kockázatosan versenyez, emiatt viszonylag sokszor kiesik. Viszont ha hiba nélkül leér a célba, akkor szinte elképzelhetetlen, hogy ne a 33 éves klasszis legyen az első, megkoronázva hosszú pályafutását.

Mögötte érdemes kiemelni az olasz Sofia Goggiát, mert ő az, aki még egynél több lesikló viadalt nyert az idényben. Meglepetést okozhat még a liechtensteini Tina Weirather és az osztrák Cornelia Hütter is. Bár a leggyorsabb szám közel sem a legjobbja, de a szezonban még futamgyőzelme is volt a szintén amerikai Mikaela Shiffrinnek, aki óriás-műlesiklásban ugyan nyert a dél-koreai játékokon, viszont óriási meglepetésre szlalomban még csak dobogóra sem állhatott.

A női kettes bobban két futam után mindössze hét század választja el egymástól az éllovas német, illetve a második amerikai párost, így vélhetően egyikük szerzi meg az aranyérmet, míg a férfi jégkorongtornán már a negyeddöntőket rendezik. A legérdekesebbnek a cseh-amerikai párharc tűnik, de a címvédő kanadaiak sem számíthatnak könnyű hatvan percre a finnek ellen. Az oroszok viszont jóval esélyesebbnek tűnnek a norvégoknál, akárcsak a svédek a németeknél.

Szerdán hét számban avatnak bajnokot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!