Rakonczay elindult Gran Canariáról, hogy állva evezze át az óceánt

Sport, 2021.01.10

Gran Canaria szigetének déli partjáról vasárnap reggel elindult Rakonczay Gábor extrémsportoló, hogy egy speciális szörfdeszkán állva evezze át az Atlanti-óceánt.

A kétszeres Guinness-rekorder a közösségi oldalán közvetített videoüzenetében elmondta: mivel a szigeten reggel 6 óráig van érvényben a kijárási korlátozás, ezért Pasito Blanco kikötőjéből nem sokkal ezután vágott neki az Antiguáig tartó 5200 kilométeres távnak.

Tájékoztatása szerint a sötétség ellenére egész sok magyar ment ki a kikötőbe, hogy jelen legyen az indulásnál.

"Az időjárás szuper, van egy gyenge légáramlat, amely segít eltávolodni a szigettől. Várhatóan vasárnap délután érek majd olyan távolságra, ahonnan már nehéz lenne visszafelé haladni" - fogalmazott Rakonczay. Hozzátette, az időjárás-előrejelzés alapján napokig stabil északi-északkeleti szél várható, amely később majd keletiessé válik, így sokkal könnyebb lesz a kitűzött cél felé haladnia.

A hatszoros óceánátkelő hajós egy saját maga által tervezett és épített, 5,5 x 1,5 méteres, merev testű SUP-pal teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül próbálja meg teljesíteni a különleges expedíciót, amelyet 55-65 naposra tervez. Elmondása alapján naponta átlagban 80 kilométert szeretne megtenni. Kommunikációs eszközként két műholdas telefon és három nyomkövető segíti, ezen kívül víztisztító, valamint vészhelyzet esetére egy mentőtutaj is a rendelkezésére áll, akár egy hónapra elegendő élelemmel.

Bevallotta, hogy az indulás előtt volt benne egy kis izgalom, a cápáktól és a bálnáktól nem fél, inkább attól tart, hogy az indulása előtt néhány nappal egy nagyobb méretű kardhal átszúrta az egyik evezőshajó hasát, mert bálnának nézte, és a hal szigonya harminc centire behatolt a hajó kabinjába.

Rakonczay Gábor az első olyan hajós lehet a világon, akinek állva hajtott szörfdeszkával sikerül áteveznie az Atlanti-óceánt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!