Rali Eb - Minden idők egyik legerősebb mezőnye érkezik Nyíregyházára

Sport, 2021.10.19

A szervezők, a rendezők és a házigazdák is felkészülten várják minden idők egyik legerősebb rali Európa-bajnoki (ERC) mezőnyét Nyíregyházára és környékére, a versenysorozat hétvégén sorra kerülő fordulójára - hangzott el a III. Rally Hungary keddi sajtótájékoztatóján.

A Nyíregyházán megtartott felvezető sajtóeseményén Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy a kormány támogatja az ERC-viadal 2023-ig tartó magyarországi megrendezését, mert kiemelten fontosnak tartja, hogy az ország nemzetközi sporteseményeknek adjon otthont.

"Az autósport népszerűsége és ezen belül a ralié is töretlen, ugyanakkor számos más szakágban is rendezünk világ- és Európa-bajnoki, vagy világkupa-futamokat, gondolok itt a Forma-1-es Magyar Nagydíjra, a túraautó-vk, a gyorsasági kamion Eb, vagy akár a tereprali-vk versenyeire" - mondta Szabó Tünde. Hozzátette, ehhez a nemzetközi sportdiplomáciai munka, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökének tevékenysége is szükséges, valamint az adott helyszíneken a rendezőknek és a promóternek is bizonyítania kell.

"A sportszakmai előnyök mellett ezeknek az eseményeknek turisztikai, idegenforgalmi és gazdasági hatásuk is van, mi pedig köszönjük, hogy van hova adni a támogatást, mert nem mindent szeretnénk a fővárosban megrendezni, a vidéki településeket ugyanúgy meg akarjuk ismertetni akár Európával, akár a világgal" - jelentette ki az államtitkár, és hangsúlyozta: "köszönjük, hogy mi is számíthatunk a szövetségre, a promóterre, a városra, valamint a versenyzőkre".

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, a település lakói is "nagyon várják" az Európa-bajnoki futamot, amely az egyik legkiemelkedőbb sportrendezvény a városban. Jelezte, nagy létszámú közönségre számítanak az egész hétvégén, melynek a turisztikai és idegenforgalmi hatása kiemelkedő.

Oláh Gyárfás MNASZ-elnök úgy fogalmazott, 2015-ös első megválasztásakor az volt a célja, hogy méltó szintre emelje a hazai autósportot, és olyan pozícióba helyezze, mint amilyenben bármely másik, magyar sikersportág van.

"Úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben révbe értünk, méltó és fix helye van a magyarországi futamnak a rali Eb versenynaptárában, az új promóter, a Magyar Autó- és Motorsport Fejlesztési Ügynökség, a HUMDA segítségével pedig új alapokra tudtuk helyezni a verseny jövőjét is, nyugodtan gondolkodhatunk a hosszú évekre szóló szerződéshosszabbításban" - mondta az MNASZ elnöke, aki köszönetet mondott az általa "kiváló házigazdaként" jellemzett Nyíregyházának, valamint a rendezésben résztvevő Truck Racing Promotion Kft.-nek és Kelet-Autósport Kft.-nek is.

"Minden készen áll, én pedig a hétvégén azon fogok dolgozni, hogy a nemzetközi szövetséggel egyeztetve az itteni Eb-futam jövőjét biztosítani tudjuk" - jelentette ki Oláh Gyárfás, és hozzátette: akár már ezen a hétvégén eldőlhet az Európa-bajnoki cím sorsa, de az országos bajnokságban mindenképpen győztest avatnak vasárnap este, mivel a hazai sorozatnak ez lesz a zárófutama.

Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a péntek esti prológra, amelyre a Rabócsiringen kerül sor, csak védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőket tudnak beengedni, de minden más gyorsasági szakasz, így a vasárnapi belvárosi, valamint a szervízpark is korlátozás nélkül látogatható.

"A jegyeladási adatokból azt látjuk, hogy nagyon nagy az érdeklődés a verseny iránt, melyre minden idők egyik legerősebb mezőnye érkezik" - jelentette ki Őry, és jelezte, az elmúlt hétvégén pályafutása harmadik Európa-bajnoki címét megnyerő Kiss Norbert kamionversenyző a péntek esti prológon, valamint a tervek szerint a nyíregyházi belvárosi szakaszon is megtesz majd néhány kört a Révész Racing MAN típusú versenykamionjával.

Turán Frigyes, a Rally Hungary 2019-es győztese azt mondta, ez a futam a rali sava-borsa, és mivel úgy tűnik, hogy a hétvégén szép idő vár a mezőnyre, nagy élmény lesz számukra az itteni gyorsasági szakaszokon versenyezni.

"Sajnos, mi az országos bajnoki címért folyó küzdelembe már nem tudunk beleszólni, mert az idei nem a legszerencsésebb évünk, de ezzel együtt is tizedmásodpercekért menő, izgalmas csatát várunk, amelynek során szeretnénk élvezni a versenyzést" - fogalmazott a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője.

Az Eb-futam pénteken kezdődik a máriapócsi Rabócsiringen sorra kerülő prológgal, majd szombaton hat gyorsasági szakasszal, köztük a mádi borvidéket is érintő száguldással folytatódik. Vasárnap hét gyorsasági szakaszt bonyolítanak le, és az így 14 gyorsaságiból összeálló verseny teljes távja 182,01 kilométer, a céldobogót pedig a nyíregyházi Kossuth téren állítják fel, ahol majd az ünnepélyes eredményhirdetést is rendezik vasárnap este.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!