Rg vb - Pigniczki kiegyensúlyozott gyakorlatokban reménykedik - ELŐZETES

Sport, 2022.09.13

Pigniczki Fanni kiegyensúlyozott gyakorlatokat szeretne bemutatni a szerdától vasárnapig Szófiában sorra kerülő olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokságon.

A magyar szövetség beszámolója szerint Pigniczki mellett Wiesner Hanna is négy szerrel szerepel, számukra a megméretés szerdán a labda és a karika selejtezőjével kezdődik. A szerek döntőit a kvalifikáció vége után két órával rendezik. Ugyanez lesz a menetrend másnap buzogánnyal és szalaggal is.

A szerenkénti selejtezőkkel az egyéni összetett döntőre is megválthatják jegyüket a versenyzők: a szombati 18 fős fináléba a legjobb három szer eredménye alapján lehet bekerülni, nemzetenként maximum két sportolóval.

"Az a célom a világbajnokságon, hogy kiegyensúlyozott gyakorlatokat mutassak be mind a négy szerrel. Konkrét pontszámot és eredményt nem tűztem ki magam elé, inkább a gyakorlatok minőségi bemutatására törekszem" - nyilatkozta Pigniczki Fanni. Hozzátette, nagy lökést adtak számára a nyári Világjátékokon és a kolozsvári világkupán elért eredmények. Előbbi viadalon labdával és karikával, utóbbin pedig szalaggal lett bronzérmes.

"Nehéz verseny lesz, erős mezőnnyel, de a tizennyolcas egyéni összetettre is lehet esély. Szerencsére semmilyen egészségi problémám nincs, így ebben a tekintetben nem gátol semmi" - szögezte le.

Az együttes kéziszercsapatok számára pénteken a selejtezőkkel veszi kezdetét a világbajnokság, ekkor mindkét gyakorlatot bemutatják, amelyek alapján összetett eredményt hirdetnek, illetve kialakul a vasárnapi szerenkénti döntők mezőnye. A magyarok itt Mészáros Mandula Virág, Mészáros Alexa Amina, Urbán-Szabó Mónika, Varga Lujza, Szabados Dóra, Jurca Lilla összeállításban szerepelnek.

"Nagy fegyvertény, hogy teljes csapattal tudunk részt venni a vb-n, ezt Európából 12 ország tudja megtenni, ráadásul sorozatban másodszor lehetünk ott teljes csapattal" - magyarázta Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség technikai bizottságának elnöke.

Az elvárásairól elmondta, az egyéni összetett döntőbe egy magyart vár, de "a csillagok szerencsés állása esetén akár a kettő is összejöhet". Megjegyezte, hogy a gyakorlatokon nehezítettek, Wiesner Hannától az összetett finálé bravúrnak számítana, de nem lehetetlen, Pigniczki Fanninak pedig abszolút van erre esélye, és kis szerencsével akár szerenkénti fináléra is lehet sansza.

"Nagy bravúr lenne, legalább akkora, mint a Világjátékokon megszerzett érmek, de ha valaki, akkor Fanni képes lehet rá, rengeteget tett, tesz érte" - vélekedett.

Deutsch-Lazsányi emlékeztetett, hogy az együttes kéziszer-csapat ebben az összeállításban most szerepel először világbajnokságon, ráadásul négy sportolónak ez az első felnőtt vb-je, emiatt nehéz elvárásokat megfogalmazni.

"Két ejtés nélküli, jól teljesített gyakorlatot szeretnék látni, jó kivitellel, előadásmóddal. Karikával 30 közeli pontot szeretnék, a másik szerrel 28-29 körüli pontot várok, ez pedig összetettben a 10-15. helyet hozhatja. Az együttes tagjai nagyon fiatalok, elsődleges cél a motiváció fenntartása, hogy ne kelljen minden évben új csapattal kezdeni" - nyilatkozta.

Az orosz és a fehérorosz versenyzők ezúttal sem indulhatnak, mert szövetségük az ukrajnai háború miatt el van tiltva a nemzetközi szövetség eseményeitől.

A szófiai eseményen egyéniben és az együttes kéziszercsapatoknál is az összetett első három helyezettje szerez kvótát a 2024-es párizsi olimpiára. A mostani vb-részvétel a csapatok szempontjából azért is fontos, mert amelyik nemzet kihagyja ezt az állomást, az a jövő évi világbajokságon elindulhat ugyan, de az olimpiai kvalifikációba csak akkor számít bele, ha az idei vb-n is ott volt. Az utolsó lehetőség a kvótaszerzésre a 2024-es budapesti Európa-bajnokság lesz.


A világbajnokság programja:

szerda:
egyéni selejtezők (labda, karika) 8.30, egyéni döntők (labda, karika) 20.00

csütörtök:
egyéni selejtezők (buzogány, szalag) 8.30, egyéni döntők (buzogány, szalag) 20.00

péntek:
együttes kéziszercsapat selejtező (5 karika, 3 szalag és 2 labda) 13.30

szombat:
egyéni összetett döntő 13.45

vasárnap:
együttes kéziszercsapat döntő, 5 karika 14.00, 3 szalag és 2 labda 14.50
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!