Roland Garros - Egyenletes formára törekszik a női bajnok Swiatek

Sport, 2020.10.11

A francia nyílt teniszbajnokság női bajnoka, a 19 éves lengyel Iga Swiatek célja, hogy pályafutása folytatásában minél egyenletesebben teljesítsen.

Swiatek a szombati döntőben 6:4, 6:1-re győzte le a negyedik helyen kiemelt amerikai Sofia Kenint, ezzel Szeles Mónika 1992-es sikere óta a Roland Garros legfiatalabb női győztese lett. Hét mérkőzésen mindössze 28 játékot veszített, játszmát viszont egyet sem, erre legutóbb Justine Henin volt képes, 2007-ben. Elbúcsúztatta többek között a tavalyi döntős Marketa Vondrousovát, majd az első kiemelt Simona Halepet is.

A világranglista 1975-ös bevezetése óta ő a legalacsonyabban rangsorolt női játékos - a torna előtt az 54. volt -, aki döntőt nyert Párizsban.

Elmondása szerint a következő célkitűzése, hogy minél egyenletesebben teljesítsen, ami szinte minden női játékos számára gondot jelentett, miután fiatalon Grand Slam-tornát nyert.

"Azt hiszem, ezzel küzd a női tenisz. Azért van annyi új Grand Slam-tornagyőztesünk, mert nem vagyunk olyan egyenletesek, mint Nadal, Federer és Djokovic. Az a célom, hogy minél egyenletesebben játsszak, de ez nagyon nehéz lesz" - nyilatkozta.

Swiatek nem egy teniszakadémián nevelkedett csodagyerek, és nem is egy tipikus kamasz. Legszívesebben a Pink Floyd, az AC/DC, és Carlos Santana zenéjét hallgatja, szereti a történelmi regényeket és a lefekvés előtti meditációt. Ötletes játéka üdítő változást jelent néhány társának előre beprogamozott stílusához képest.

"Szinte csak az ösztöneimre hallgatok, és azt hiszem, ez sokat segít nekem" - mondta erről a friss győztes.

Elképesztő áttörése ellenére - amellyel a világranglistán az első húsz közé kerül - Swiatek nem tartja magát Lengyelország legjobb női teniszezőjének, szerinte ez a megtisztelő cím a nemrégiben visszavonult wimbledoni döntős Agnieszka Radwanskát illeti.

A 19 éves játékos lett az első lengyel teniszező, aki egyesben Grand Slam-tornát nyert, így számos híresség gratulált neki a honfitársai közül.

"Nagy köszönet és gratuláció Swiateknek! Történelmi nap ez Lengyelországnak, a lengyel sportnak és a lengyel tenisznek. Bravó!" - írta közösségi oldalán Andrzej Duda államelnök.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök úgy vélekedett, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el a játékos, de ez nem az utolsó Grand Slam-győzelme volt.

"Elképesztő történet, amelyet ez a fiatal lány írt a Roland Garroson! Párizs ma lengyel!" - írta szombaton a kormányfő.

"Micsoda elképesztő siker, milyen nagyszerű történet! Szép munka volt!" - írta Robert Lewandowski, a Bayern München labdarúgója.

Korábbi teniszezők közül Radwanska, Mats Wilander és Chris Evert is dicsérte a fiatal lengyelt.

Wilander szakkommentátorként például úgy fogalmazott, Swiatek felszabadultnak, nyugodtnak tűnt, és a viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy sok trófeát fog nyerni a jövőben.

A hétszeres párizsi győztes Evert rávilágított, hogy a friss győztes két hétig ragyogó teniszt mutatott be, és még sok Grand Slam-siker áll előtte.

Tracey Austin szerint - aki 16 évesen megnyerte az amerikai nyílt bajnokságot 1979-ben - öröm nézni Swiatek játékát, és még sok trófea vár rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!