Roland Garros - Nadal és Djokovic a favorit, egy magyar a főtáblán - ELŐZETES

Sport, 2021.05.28

A címvédő Rafael Nadal és a világelső Novak Djokovic számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél sok esélyes van a vasárnap kezdődő 125. francia nyílt teniszbajnokságon, melynek főtábláján Fucsovics Márton személyében egy magyar játékos lesz érdekelt.

A 20 Grand Slam-serleggel rendelkező spanyol sztár tavaly egyedülálló bravúrként 13. diadalát aratta Párizsban, amikor a koronavírus-járvány miatt májusról szeptemberre helyezték át a viadalt. Az idei salakszezonja alapján joggal bizakodhat, mivel Barcelonában 12-edszer, Rómában pedig tizedszer ünnepelhetett, így 17 év után sem esett meg vele az, hogy trófea nélkül zárja az idényt kedvenc borításán. A 34 éves klasszis elképesztő, 100/2-es győzelmi mutatóval büszkélkedhet a Roland Garroson.

Az ötszörös döntős és 2016-os bajnok Djokovic az idén februárban Ausztráliában megszerezte 18. GS-serlegét, azóta viszont csak egy döntőt vívott - Rómában -, és a "házi" versenyén is csak a legjobb négyig jutott Belgrádban.

A 20-szoros GS-bajnok Roger Federer hosszú kihagyás után egyelőre formán kívül van, míg a szintén svájci Stan Wawrinka - a Garros 2015-ös győztese - lábműtétje miatt nem indul.

Az esélyesek közé tartozik ugyanakkor a kétszeres döntős osztrák Dominic Thiem, aki 2019-ben a US Open megnyerésével tette fel a koronát eddigi pályafutására. Az ATP-világbajnok görög Sztefanosz Cicipasz tavasszal Monte-Carlóban és Lyonban is diadalmaskodott, a madridi bajnok német Alexander Zverev ugyancsak messzire juthat Párizsban, az ATP-rangsorban második Danyiil Medvegyev viszont gyengén teljesít salakon, ráadásul áprilisban koronavírus-fertőzésen esett át. A Genfben döntős kanadai Denis Shapovalov vállproblémák, a korábbi világelső Andy Murray pedig erőnléti gondok miatt kihagyja a párizsi csúcstalálkozót.

Magyar részről Balázs Attila lábsérülés miatt nem utazott el a francia fővárosba, Fucsovics Márton számára pedig "magasan van a léc", hiszen tavaly a nyolcaddöntőig menetelt a Garroson. A legjobb magyar teniszező a hazai közönség előtt szereplő Gilles Simonnal kezd.

A nőknél tavaly hiányzott az akkor címvédő ausztrál Ashleigh Barty, továbbá a US Open-bajnok japán Oszaka Naomi és kanadai Bianca Andreescu is. A távollétükben meglepetésre a lengyel Iga Swiatek diadalával zárult a torna, aki római győztesként ezúttal is jó esélyekkel lép pályára. A 2018-as bajnok román Simona Halep vádlisérülés miatt visszalépett, és a stuttgarti győztes és madridi döntős Barty mellett a kiugró eredményre bármikor képes Oszaka, vagy a madridi első Arina Szabalenka is ott lehet a fináléban.

A nőknél a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes Serena Williams 2017 óta hasztalanul hajszolja a rekordbeállítást jelentő 24. GS-serlegét. A 39 éves sztár gyenge formája miatt vélhetően nem Párizsban éri utol a legendás Margaret Courtot az örökrangsor élén.

A tavaly a főtábla nyitókörében búcsúzott Babos Tímea ezúttal már a selejtezőben "elvérzett" - akárcsak Gálfi Dalma és Jani Réka -, így párosban bizonyíthat címvédőként és négyszeres Grand Slam-győztesként.

Az eredetileg tervezetthez képest egy héttel elcsúsztatott Roland Garros szervezői a pandémia miatt a három nagy stadionba mérkőzésenként ezer nézőt engednek csak be az idei verseny első tíz napján. A helyzet a negyeddöntőktől változik, onnantól 65 százalék lehet a kisebb pályák tribünjeinek telítettsége, míg a 15 ezer férőhelyes Philippe Chatrier Stadionba és a 10 ezres Suzanne Lenglenre is ötezer szurkoló juthat be. Tavaly a májusról szeptemberre halasztott párizsi Grand Slamen naponta csak összesen ezer néző lehetett jelen a létesítményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!