Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Mindkét magyar váltó döntős

Sport, 2019.01.12

Az olimpiai bajnok magyar férfi váltó mellett a női staféta is fináléba jutott a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati elődöntőjéből.

A férfiaknál a pénteki negyeddöntőhöz hasonlóan Liu Shaoang kapott pihenőt, azaz Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba, Krueger Cole és Varnyú Alex korcsolyázott, a négyes ebben a felállásban is magabiztosan győzött. Az első helyért nagy harcot vívott a hazai szurkolók bíztatását élvező holland kvartettel, miközben a lettek korán leszakadtak. A törökök ugyan sokáig jól tartották magukat a harmadik helyen, de az 5000 méteres verseny hajrájában elestek, ráadásul a futam után ki is zárták őket. Az utolsó körökben a magyarok haladtak az élen, s bár próbálkoztak előzéssel a hollandok többször is, nem sikerült futamgyőzelemmel megörvendeztetniük a közönséget.

A nőknél a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Somogyi Barbara és a betegséggel küzdő Knoch Marta alkotta magyar váltó sokáig benne volt a pozíciós harcokban az oroszokkal, az olaszokkal és a lengyelekkel, de 3000 méteres táv felétől már az utolsó, negyedik helyen korcsolyázott, viszont néhány rossz váltás ellenére sem szakadt le igazán. Ez azért bizonyult fontosnak, mert az olasz és a lengyel kvartett összeakadt az egyik kanyarban, s mindkét korcsolyázó elesett, így a magyarok ölébe hullott a továbbjutást érő második hely. A zsűri a baleset kapcsán a lengyeleket látta vétkesnek, így az olaszokat is a fináléba juttatta.

"Szerencsénk volt, ezt mind a négyen tudjuk" - értékelt az MTI-nek mosolyogva Jászapáti Petra.

Bánhidi Ákos csapatmenedzser azt emelte ki, hogy a női váltó nem kishitűen versenyzett az erősebbnek tartott riválisokkal, maximumon korcsolyázott minden tagja, így adódhatott lehetősége a továbbjutásra.

Vasárnap 12.25-től az 1000 méterrel, a stafétákkal és az egyéni szuperdöntővel zárul az Eb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!