Rövidpályás gyorskorcsolya vb - Döntőben a Liu fivérek 1500 méteren

Sport, 2021.03.06

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is döntőbe jutott szombaton 1500 méteren a rövidpályás-gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló világbajnokságán.

A váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor nagyjából féltávnál állt élre az elődöntős futamában, s bár többen is agresszíven korcsolyázva akarták megelőzni, a váltóval olimpiai bajnok magyar versenyző nemcsak talpon maradt, amikor előbb a belga Stijn Desmet-vel, majd a francia Sebastien Lepape-pal ütközött, hanem vezető pozícióját is megtartotta a célig. A futam feszültségét mutatja, hogy végül három versenyzőt - köztük Desmet-t és Lepape-ot - kizárták szabálytalanság miatt, viszont Liu Shaolin győzelmét ez nem érintette.

Öccsének, Liu Shaoangnak sokkal nehezebb dolga volt, mert a kanadai Charles Hamelinnel és az orosz Szemjon Jelisztratovval is azonos futamban szerepelt. Az egyaránt olimpiai bajnok trió tagjai nyolc körrel a vége előtt már a mezőny elején helyezkedtek, a 22 éves magyar a harmadik helyen haladt. A hajrában a holland Dylan Hoogerwerf próbált közéjük ékelődni, de belső íves előzését nem tudta befejezni a kanyar előtt, így dominóhatást váltott ki, mert meglökte Liu Shaoangot, aki így Hamelint sodorta el, azaz mindhárman elestek. A zsűri kizárta a hollandot, a magyar és a kanadai versenyzőt pedig döntőbe juttatta.

A nőknél Jászapáti Petra volt érdekelt, aki nagyon nehéz elődöntős futamba kapott besorolást, mivel három hollanddal, köztük az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Suzanne Schultinggal kellett megküzdenie. A 22 éves szegedi versenyző végig a középmezőnyben helyezkedett, onnan a hajrában sem tudott előre lépni, így ötödikként a kisdöntőbe kvalifikálta magát. A futamból a jól taktikázó három holland jutott a fináléba.

Szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter, a 3000 méteres szuperdöntő és a staféták fináléi szerepelnek a programban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!