Rövidpályás gyorskorcsolya vk - A magyar női váltó nem lesz ott a pekingi olimpián

Sport, 2021.11.26

A magyar női váltót szabálytalanság miatt kizárták pénteken a negyeddöntős futamban a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának negyedik, dordrechti állomásán, így eldőlt, hogy biztosan lemarad a pekingi téli olimpiáról.

A magyarok ebben a számban sorozatban három ötkarikás játékokon vettek részt, ráadásul minden alkalommal pontszerző helyen, azaz a legjobb hatban végeztek.

A 3000 méteres női staféta a mostani kvalifikációs sorozatban a tizedik helyen várta az utolsó, hollandiai állomást, azaz legalább két riválist meg kellett volna előznie a vk-pontversenyben a kvótaszerzéshez. Ehhez nagyszerűen alakultak a negyeddöntős futamok, ugyanis a közvetlenül előtte álló francia és japán csapat kiesett. Ennek tudatában lépett jégre a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású négyes, amelynek azonban két esélyesebb ellenféllel, a kínai és az orosz kvartettel kellett megküzdenie.

A magyarok ennek megfelelően elszántan és harcosan versenyeztek, hogy a továbbjutást érő első kettő között zárjanak, és amikor egy váltás után élre törtek, összeakadtak a kínaiakkal, a zsűri pedig a magyar csapatot látta vétkesnek. A kizárással egyben eldőlt, hogy három egymást követő olimpiai pontszerzés után a magyar női váltó nem lesz ott a pekingi játékokon.

Az olimpiai bajnok férfi váltóban Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry mellett ezúttal a három éve történelmi sikert aratott stafétában is szereplő Burján Csaba kapott lehetőséget, aki élt is vele, mert a magyar négyes esélyeshez méltóan, minden ellenfelét leszakítva, futamgyőztesként lépett az elődöntőbe.

Egyéniben az 1000 méter selejtezőit rendezték. A férfiaknál a Liu fivérek az 500 és 1500 méterhez hasonlóan ebben a számban is sikerrel vették a kétfordulós selejtezőt. A 2018-ban még amerikai színekben olimpiai ezüstérmes Krueger pedig az előző két táv váratlan búcsúja után ezúttal csatlakozott hozzájuk. A nőknél csak az első körben maradtak százszázalékosak a magyarok, ugyanis a másodikban búcsúzott Kónya és Sziliczei-Német, Jászapáti viszont negyeddöntőbe került.

Szombaton 13.15-től az 500 és 1500 méter végcsatározásait, valamint a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfi váltó elődöntőjét rendezik.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két aranyérmet hozó vegyesváltó is bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen adott otthont, a vk-sorozat pedig most hétvégén zárul a hollandiai Dordrechtben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!