Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Három magyar az 500 és 1500 m selejtezőjét is sikerrel vette

Sport, 2021.11.25

Három magyar, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Jászapáti Petra 500 és 1500 méteren is sikerrel vette csütörtökön a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának selejtezőjét a negyedik, dordrechti állomáson.

A verseny a leghosszabb egyéni táv küzdelmeivel rajtolt, mindkét nemnél két fordulót kellett sikerrel teljesíteni az elődöntőbe jutáshoz. A váltóval egyaránt olimpiai bajnok Liu Shaoangnak és Liu Shaolinnak nem okozott gondot egyik futam sem, ám meglepetésre a három és fél éve még amerikai színekben ötkarikás ezüstérmes Krueger kiesett a második körben. A nőknél szintén két magyar jutott a legjobb 18 közé, Jászapáti mellett ez Sziliczei-Német Rebekának jött össze, Kónya Zsófia viszont a negyeddöntőben búcsúzott.

A legrövidebb távon szintén két fordulót kellett teljesíteniük a résztvevőknek a negyeddöntőbe jutáshoz. A férfiaknál a Liu fivérek rajt-cél győzelmekkel meneteltek a legjobb húsz közé, viszont meglepetésre Krueger ebben a számban is búcsúzott, miután egy szabálytalanság miatt kizárták a második fordulóban. A nőknél Sziliczei-Német már az első körben kiesett, míg a másodikban Kónya jutott erre a sorsra, így a szombati negyeddöntőben már csak Jászapáti lesz érdekelt.

Az első versenynap az olimpiai programban jövőre debütáló 2000 méteres vegyesváltó negyeddöntőjével zárult. A magyar négyes Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Kónya, Sziliczei-Német összeállításban lépett jégre és a dél-koreaiak mögött futammásodikként került a legjobb nyolc közé.

Pénteken 10.45-től az 1000 méter selejtezőjét, valamint a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfi váltó negyeddöntőjét rendezik.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen adott otthont, a vk-sorozat pedig most hétvégén zárul a hollandiai Dordrechtben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!