Rudas Ferencre emlékeztek születésének századik évfordulóján

Sport, 2021.07.07

Rudas Ferencre, a Ferencváros száz éve született és 2016-ban elhunyt kitűnő jobbhátvédjére emlékezett szerdán az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület.

A közös ünnepségen Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke felidézte, hogy Sebes Gusztáv szövetségi kapitánynak eredetileg Rudas Ferenc volt az első számú jelöltje a jobbhátvéd posztjára, ám súlyos lábsérülése közbeszólt. A válogatottban így mindössze 23-szor szerepelt labdarúgó ezután arra kérte a helyére kerülő Buzánszky Jenőt, tegyen meg mindent posztján a siker érdekében. A kiváló hátvéd aztán maradéktalanul eleget is tett a felkérésnek.

A két hagyományőrző szervezet vezetője ezután Móré Imrét köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából, aki személyesen tette tiszteletét az eseményen. Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékeztetett arra, hogy Móré Imre az 1956-os forradalom leverése után emigrált, majd Svédországban elismert edzővé vált és hozzájárult a modern svéd futball alapjainak lerakásához. 2005-ben megkapta a skandináv ország legmagasabb sportszolgálati érdemérmét, mostani kerek születésnapjáról az ottani sajtó is megemlékezett.

Lomnici Zoltán utalt arra, hogy Móré Imrét szoros barátság fűzte Hidegkuti Nándorhoz, az Aranycsapat világhírű csatárához, aki csapattársa is volt az MTK-ban. Egy közelmúltban megtartott megemlékezésen Móré Imre meghatottan mesélt arról, hogy édesanyja betegsége idején Hidegkuti segített egy nehezen elérhető gyógyszer beszerzésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!