Sakkvilágbajnok-jelöltek tornája - A győztes Nyepomnyascsij maradt egyedül veretlen

Sport, 2022.07.05

Jan Nyepomnyascsij a nyolcfős mezőnyben egyedüli veretlenként végzett magabiztosan az élen a sakkvilágbajnok-jelöltek félmillió euró összdíjazású madridi tornáján, és szerzett jogot arra, hogy kihívja a jövő nyárra tervezett párosmérkőzésre a címvédő norvég Magnus Carlsent. Rapport Richárd hétfői, utolsó fordulós veresége nyomán sereghajtóként a nyolcadik helyen fejezte be szereplését.

Az orosz nemzetközi nagymester, aki országa ukrajnai háborúja miatt a nemzetközi szövetség (FIDE) színeiben indult, a 14 fordulóban 9,5 pontot gyűjtött úgy, hogy kilenc döntetlen mellett öt partiját is meg tudta nyerni. Egyik mérkőzésükön győzött Rapport ellen is, akivel a 13. fordulóban játszott meccsén már a remi is elegendő volt számára a tornagyőzelemhez, s az azért járó 48 ezer eurós fődíjhoz.

A magyar nagymester, akinek madridi szereplését beárnyékolta a tervezett országváltása, s román színekben való indulása körüli vita, sokáig kiegyensúlyozottan sakkozott. Végül nyolcszor osztozott meg riválisaival az egy ponton, ám egyetlen győzelem mellé négy vereség is bekerült a statisztikájába. A hétfői befejező körben az azeri Tejmur Radzsabovtól világossal játszva kapott ki, ami az utolsó helyre lökte őt összesen 5,5 pontjával, ráadásul a FIDE aktuális világranglistáján - 13 Élő-pontot veszítve - a 14. helyre esett vissza, holott a madridi tornának nyolcadikként, 2764 Élő-pont birtokában vághatott neki.

Nála nagyobb - 15 Élő-pontos - értékcsökkenést csak az iráni származású, francia színekben versenyző Alireza Firouzja produkált, aki hat pontjával hatodik lett Madridban, s a világranglistán lecsúszott negyediknek, a harmadik pozíciót Nyepomnyascsijnak átengedve, aki 26 Élő-pontos nyereséggel a hetedik helyről lépett előre dobogósnak.

Tornagyőztesként az orosz nagymester ülhet asztalhoz a világelső, vb-címét kilenc éve őrző Carlsennel - már ha a norvég sakkozó hajlandó kiállni vele szemben. A világbajnok tavaly év végén éppen Nyepomnyascsijjal szemben őrizte meg címét, méghozzá magabiztosan, s azóta többször is jelezte: semmi motivációt nem érez, hogy megint vele küzdjön meg párosmérkőzésen a sakkvilág koronájáért. Helyette Firouzját látta volna szívesen riválisnak, csakhogy a 19 esztendős iráni-francia Madridban nem igazolta tehetségét, és immár szóba sem jöhet 2023-as kihívóként.

Carlsen - miután egyértelművé vált Nyepomnyascsij tornaelsősége - arról beszélt, hogy nem várta az élre az oroszt, de ezúttal nem utasította el kategorikusan, hogy megint tavalyi ellenfelével csapjon össze a jövő évi címmérkőzésen. Ha netán mégsem áll ki, akkor Nyepomnyascsij a madridi tornán közvetlenül mögötte végző kínai Ting Li-zsennel ütközhet meg, aki remekül hajrázva és nyolc pontot gyűjtve szerezte meg a neki 36 ezer dollárt is hozó második helyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!