Super Racing Festival - Micheliszék hazai pályán a pandémia árnyékában - ELŐZETES

Sport, 2020.10.15

A hétvégén kerül sor a Hungaroringen a Super Racing Festival elnevezésű autósport-rendezvényre, melyen a túraautó-világkupa (WTCR) és a gyorsasági kamion Európa-bajnokság mezőnye is versenyez, így öt magyar pilóta lesz érdekelt, de a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött tartják meg a viadalt.

Az eseményre eredetileg áprilisban került volna sor, a pandémia miatt azonban elhalasztották, és sokáig kétséges volt az is, hogy egyáltalán megrendezhető lesz-e az idén.

A WTCR-ben a címvédő Michelisz Norbert (Hyundai) mellett Tassi Attila (Honda), valamint a Zengő Motorsport két versenyzője, Boldizs Bence (Cupra) és Kismarty-Lechner Gábor (Cupra) áll rajthoz, míg a kamionosoknál a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert (MAN) új csapatával, a Révész Truck Racing Teammel közösen most mutatkozik be Magyarországon versenykörülmények között.

A Hungaroring Sport Zrt. sokáig várt azzal, hogy lesz-e lehetősége - akár korlátozott számban - a nézők beengedésére, de végül október 6-án bejelentette, "hosszas mérlegelés után" úgy döntött, zárt kapuk mögött bonyolítja le az eseményt. A mogyoródi versenypályát üzemeltető cég közölte, az illetékes hatóságokkal történt egyeztetés után, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján hozta meg a döntést, melyet "a versenyzők, a közreműködők és a nézők egészségének megóvása motivált."

A júliusi Forma-1-es versennyel ellentétben viszont a sajtó képviselői ezúttal ott lehetnek a Hungaroringen, negatív koronavírusteszt birtokában, és a szigorú higiéniai, valamint távolságtartási szabályok betartása mellett.

A versenyzőknek és a csapatoknak bizonyára nem lesz könnyű dolguk az időjárás szempontjából sem, az eredeti, áprilisi időpontban vélhetően melegebb körülmények között tudtak volna körözni a versenyautók a pályán, az október közepi időpontnak megfelelően most viszont nagyjából 10 Celsius fok körüli levegőhőmérséklet várható, és esőre is van némi esély.

A WTCR idei szezonja szeptember közepén rajtolhatott el a belgiumi Zolderben, és azóta további két fordulót rendeztek meg, szeptember végén a Nürburgringen, az elmúlt hétvégén pedig a magyar-szlovák határhoz közeli Slovakiaringen. Michelisz dobogóra még nem tudott állni, igaz, a németországi második fordulót a teljes Hyundai csapat kihagyta. Tassi két harmadik hellyel hívta fel magára a figyelmet, a zolderi dobogós helyezése pályafutása során az első volt a WTCR-ben. Az összetettben a francia Yann Ehrlacher (Lynk&Co) áll az élen 113 ponttal, második a holland Tom Coronel (Audi, 92 pont), harmadik pedig a belga Gilles Magnus (Audi, 82). A magyarok közül Tassi áll a legelőkelőbb helyen, 43 ponttal a 13., mögötte rögtön Michelisz következik (39), Boldizs a 18. (14), Kismarty-Lechner pedig a 20. (8). A Zengő Motorsport spanyol versenyzője, Mikel Azcona eddig remekül teljesített, 51 pontjával az összetett 11. helyén áll.

A kamion Eb szezonja szintén csúszott a koronavírus-járvány miatt, sőt, az előzetesen betervezett viadalok közül azóta már kettőt törölni kellett. Az idény augusztus végén Csehországban kezdődött, Kiss Norbert a háromból egy futamot megnyert, valamint egy harmadik és egy hatodik helyet szerzett. Ezzel az összetettben a második helyen áll a német Sascha Lenz (MAN) mögött, lemaradása csupán négy pont. A versenysorozatban nagy jelentősége van a Hungaroringen sorra kerülő fordulónak, ezután ugyanis már csak az olaszországi Misanóban áll rajthoz a mezőny november közepén. A túraautósoknál még két versenyhétvége lesz a magyarországi eseményt követően, Spanyolországban és Olaszországban.

A mogyoródi hétvége pénteken kezdődik a kamionosok szabadedzéseivel, majd szombaton 10.30 órakor időmérő edzést, 12.45-kor és 14.50-kor pedig két futamot rendeznek nekik. Vasárnap 10 órakor újfent időmérő, 13.05-kor és 15.05-kor pedig két verseny következik. A túraautósok számára szombaton 15.30-kor indul az időmérő, a versenyeket pedig vasárnap rendezik, 9.15-kor, 12.15-kor, valamint 16.15-kor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!