TE: a sportpedagógia módszertanáról szóló kötetet mutattak be

Sport, 2019.11.26

Edzők, pedagógusok és testnevelők számára készült a Mocsai Lajos és Hamar Pál szerkesztésében megjelent "A sportpedagógia szakmódszertani kérdései" című tankönyv, melyet kedden mutattak be.

"Alapvető célunk és feladatunk, hogy a TF szakmai könyvtárát megújítsuk, szakirodalmát frissítsük. Ez a hiánypótló kötet nagyon hamar megszületett, mert a szerzők hatalmas lendülettel láttak munkához" - mondta a Testnevelési Egyetemen Mocsai Lajos, az intézmény rektora. Hozzátette: az volt a céljuk, hogy bemutassák az edzőt mint pedagógust, mint a pedagógiai folyamat meghatározó személyiségét, valamint hogy a testkultúrát és a mozgáskultúrát közelebb hozzák az érdeklődőkhöz, konkrét segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak.

"A testkultúra, a mozgáskultúra, a mozgásműveltség a kultúra teljes értékű része, nem különíthető el a kultúra többi részétől" - hangsúlyozta.

Hamar Pál, a Testnevelési Egyetem tanárképző intézetének igazgatója, oktatási rektorhelyettes a könyv felépítéséről úgy fogalmazott: az általánostól a konkrét felé haladva, az egyéni és csapatsportágak - benne kiemelve a labdarúgás - specifikumait elemezték. Hangsúlyozta, hogy a leírtak nem receptek, de megszívlelendő vélemények, tapasztalatok.

"A sport és a pedagógia két olyan terület, amelyről mindenki azt gondolja, hogy ért hozzá. A sporthoz elsősorban a labdarúgás révén, a pedagógiához pedig azért, mert szülőként, nagyszülőként gyakorolja. Ezt figyelembe véve készítettük a könyvet" - tette hozzá.

Prukner László labdarúgóedző, a kötet egyik szerzője elmondta, több magyar bajnok és szövetségi kapitány tapasztalatait, véleményét összefoglalva írta meg a legnépszerűbb sportágról szóló részt.

Tóth Ákos úszó szakedző, a könyv egyik lektora az MTI-nek arról beszélt, hogy hiánypótló, úttörő munkáról van szó, és reméli, sokak hasznára válik.

A szerkesztők a Magyar Olimpiai Bizottságon és a Magyar Edzők Társaságán keresztül minden edzőhöz, testnevelő tanárhoz szeretnék eljuttatni a kötetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!