Tokió 2020 - A cselgáncsozó Tóth negyeddöntős

Sport, 2021.07.28

Tóth Krisztián legyőzte japán riválisát és bejutott a legjobb nyolc közé a 90 kilogrammosok között szerdán a tokiói olimpia cselgáncstornáján.

Az MTK versenyzőjére - aki júniusban bronzérmet nyert a budapesti világbajnokságon - a menekültek csapatában szereplő Popole Misenga legyőzése után egy lényegesen erősebb ellenfél, Mukaj Sojcsiro várt. A japán dzsúdós legnagyobb sikere egy ezüstérem volt a két évvel ezelőtti, szintén Tokióban rendezett vb-n és eddigi egyetlen mérkőzésükön, a 2019-es budapesti GP-n nyert Tóth ellen.

A nyolcaddöntős összecsapás elején Tóth volt a kezdeményezőbb, próbálta saját stílusát ráerőltetni Mukajra, aki azonban jól hárított. Mindkét részről néhány dobásindítási kísérletet lehetett feljegyezni, ezek közül a legveszélyesebb a japáné volt, öt másodperccel a vége előtt, de pont nem járt érte. Így értékelhető akció és intés nélkül jutottak el az aranypontig tartó hosszabbításig.

A ráadásban előbb Tóth, majd Mukaj kapott intést, aki egy összekapaszkodás után mérgesen elhajította fejpántját, ez mutatta, hogy kezdi elveszteni a türelmét. Csaknem három perc telt már el, amikor a tatami szélén a japán dzsúdós rossz indítási kísérlete után Tóth a hátára döntötte őt, a bíró pedig videózás után megítélte az ippont.

"Ő indított, de félúton átvettem, megvolt a karkontroll, a videózás alatt éreztem, hogy meg fogják adni, legfeljebb azért voltam bizonytalan, mert Japánban vagyunk, de győzött az igazság. Benn vagyok a nyolc között, megyünk tovább" - nyilatkozott a 27 éves Tóth.

Megjegyezte, a bírók előbb is inthették volna ellenfelét, mert amikor lefogta a jobb kezét, azonnal levetődött a szőnyegre.

"Én azonban fejben nyugodt maradtam és csináltam tovább, amit az edzőmmel megbeszéltünk" - tette hozzá.

A negyeddöntőben Tóth a német Eduard Trippellel találkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!