Tokió 2020 - Csajkovszkij 1. zongoraversenyét ajánlja az orosz sportvezetés a himnusz helyett eljátszani

Sport, 2021.03.19

Csajkovszij 1. zongoraversényt javasolja a világbajnokságokon és az olimpiákon az orosz himnusz helyett eljátszani az orosz sportvezetés - jelentette ki Oleg Maticin orosz sportminiszter pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Maticin szerint a tárca a kérdésben együttműködik az Orosz Olimpiai Bizottsággal és nemzetközi partnereivel is.

"Csajkovszkij a világkultúra közös értéke, ha a dallam megkapja a támogatást, annak örülni fogunk" - mondta a miniszter.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szombaton utasította el, hogy az elkövetkező két év folyamán a világversenyeken a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák le az orosz sportolók győzelme esetén. Az indoklás szerint ez a zenemű "túlságosan kötődik Oroszországhoz".

Az orosz himnusznak Katyusával való helyettesítésére január közepén az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói tagozata tett javaslatot, miután a CAS december 17-én jóváhagyta Oroszországnak a világversenyekről való eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és elhangozzék tiszteletükre a himnuszuk. A CAS-döntés értelmében az oroszok az idénre halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!