Tokió 2020 - Etikus hackereket képeznek a kibertámadások kivédésére

Sport, 2021.01.06

Több mint kétszáz informatikai szakértőt képeznek ki a nyári, tokiói olimpiára és paralimpiára, nekik az lesz a feladatuk, hogy megakadályozzák a játékok ellen irányuló esetleges kibertámadásokat.

Az insidethegames.biz portál beszámolója szerint a Nemzeti Informatikai és Kommunikációs Technológiai Intézet által irányított programban 220 etikus hacker vesz részt, a többségük japán telekommunikációs cég alkalmazottja. A feladatok között szerepelt olyan is, amely során csoportokra bontották őket, és az egyiknek meg kellett védenie magát a másik támadásától.

A félelmek nem alaptalanok, a 2018-as phjongcshangi téli játékok megnyitója alatt ugyanis támadás érte a házigazdák informatikai rendszerét. Az Egyesült Államokban tavaly hat orosz hírszerző tiszt ellen vádat emeltek, mert a gyanú szerint globális hackertámadást indítottak, aminek része volt a téli olimpia is. A szövetségi ügyészség szerint az oroszok a megnyitó alatt szabadjára engedtek egy sérült szoftverrendszert, az "olimpiapusztítót".

A 2020-as olimpiát és paralimpiát a koronavírus-járvány miatt idén rendezik meg, előbbire a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor Tokióban, utóbbira pedig augusztus 24. és szeptember 5. között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!